IV/2014

Okrugli stol-“Promicanje zdravlja na radnom mjestu”
20. studenog 2014. godine u dvorani  Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar” održan je Okrugli stol pod nazivom “Promicanje zdravlja na radnom mjestu”.

Suorganizatori skupa su bili Europska mreža za promicanje zdravlja na radnom mjestu – European Network for Workplace Health Promotion – ENWHP i Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu – HZZZSR. Više…

Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu postao član ENSHPO-a
Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu postao je član uglednog ENSHPO-a. (eng. The European Network of Safety and Health Professional Organisations – ENSHPO). Popis svih članova ENSHPO-a možete pogledati ovdje.
Europska mreža za zaštitu na radu (eng.The European Network of Safety and Health Professional Organisations – ENSHPO) okuplja organizacije iz cijele Europe koje se bave područjem zaštitu na radu i zaštite zdravlja.
Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu je postao ustanova za kontakt i nacionalni partner u akcijama koje provodi ENSHPO. Više…

 

Primjena mjera zaštite od ionizirajućeg zračenja-izobrazba za specijaliste medicine rada
PRIMJENA MJERA ZAŠTITE OD IONIZIRAJUĆEG ZRAČENJA – IZOBRAZBA ZA SPECIJALISTE MEDICINE RADA održan je  7. studenog 2014., a u organizaciji Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu.Tečaj u trajanju od 8 sati bio je namijenjen specijalistima medicine rada/medicine rada i sporta koji su prošli temeljni tečaj, a odvijao se prema programu. Polaznici tečaja ocijenili su tečaj kao interesantan, sadržajan i dobro organiziran.
Stručne smjernice Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu
Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, Hrvatsko društvo za medicinu rada Hrvatskog liječničkog zbora i Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada zajedno su izradili smjernicu “Pristup profesionalnim bolestima kože u medicini rada” kako bi unaprijedili prepoznavanje i dijagnostiku profesionalnih bolesti kože u Republici Hrvatskoj.

Iako je smjernica prvenstveno namijenjena specijalistima medicine rada i drugim doktorima medicine, može biti korisno štivo i stručnjacima nemedicinskih struka, naročito onima koji sudjeluju u zaštiti zdravlja i sigurnosti radnika. Više…

Stručni skupovi Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu
U dvorani  Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu 11. i 12. studenog, te 2. prosinca 2014. 2014. održan je jednodnevni seminar „Ruke su Vaš najvažniji alat“. Seminar je bio namijenjen specijalistima medicine rada, stručnjacima zaštite na radu ili osobama koje kod poslodavca obavljaju poslove zaštite na radu a koji se susreću s problemima zaštite ruku.

Stručni seminar “Ruke su Vaš najvažniji alat” održan je 25. studenog 2014. godine za stručnjake zaštite na radu i predstavnike Hrvatskog operatora prijenosnog sustava d.o.o. (HOPS d. o. o.) iz Osijeka. Nakon prezentacija s medicinskog i sigurnosnog aspekta zaštite ruku, te demonstracije zaštitnih rukavica otvorena je diskusija o pravilnom odabiru zaštitnih rukavica pri radu.

Stručni seminar “Ruke su Vaš najvažniji alat” održan je 4. studenog 2014. godine u prostorijama poduzeća VODOVOD – OSIJEK d.o.o. Seminar je bio besplatan, te se odvijao prema predviđenom programu. Na seminaru se okupio veliki broj rukovodioca, stručnjaka, te radnika koji se susreću s problemom zaštite ruku na radu i zaštitnim rukavicama.

U dvorani Ministarstva rada i socijalne skrbi 4. prosinca 2014. održan je stručni seminar „Stres na radu: izvori, posljedice i intervencije“ u organizaciji Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu i Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Seminar je bio namijenjen stručnjacima zaštite na radu, specijalistima medicine rada/rada i športa, psiholozima rada, poslodavcima i sindikalnim povjerenicima. Više…

U Hrvatskom zavodu za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu 18. i 26. studenog, te u Osijeku – “Vodovod Osijek” d.o.o. 9. prosinca, održani su jednodnevni seminari  „Osobna zaštitna oprema za zaštitu nogu i stopala“„Osobna zaštitna oprema za zaštitu glave, vrata, očiju i lica“.
U dvorani Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu 03. i 16. prosinca održan je stručni seminar „Rad na otvorenom u uvjetima niskih temperatura“. Seminar je bio namijenjen stručnjacima zaštite na radu ili osobama koje kod poslodavca obavljaju poslove zaštite na radu, a koji se susreću s problemom organizacije  rada na otvorenom u uvjetima niskih temperatura.
Seminar je bio namijenjen stručnjacima zaštite na radu ili osobama koje kod poslodavca obavljaju poslove zaštite na radu, a koji se susreću s problemom organizacije  rada na otvorenom u uvjetima niskih temperatura.
Posjeti tvrtkama
Predstavnici Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu 4. studenog 2014. godine posjetili su VODOVOD-OSIJEK d.o.o. tvrtku sa 380 zaposlenih koja se bavi vodnim uslugama u koje prvestveno spadaju pročišćavanje i distribucija pitke vode, te odvodnja otpadnih voda. Najveći proizvođač i distributer pitke vode na području Slavonije i Baranje, uz dobru organizaciju i stručne zaposlenike, ima i najsuvremeniji laboratorij reprezentativna izgleda za ispitivanje i kontrolu vode. Više…

 

Podsjećamo Vas na nove zakonske i podzakonske akte
Pravilnik o zaštiti od elektromagnetskih polja (NN 146/14)

 

Sretan Božić i Nova Godina
 

Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu