II/2017




II/2017

Održani stručni seminari HZZZSR-a

IZAZOV: STRES NA RADU – PREVENCIJOM PSIHOSOCIJALNIH RIZIKA DO ZDRAVOG RADNOG MJESTA

10.04.2017. Sobočan interijeri d.o.o.,Zagreb
12.04.2017. HZZZSR, Zagreb
24.04.2017. HZZZSR, Zagreb
09.05.2017. HOLCIM Hrvatska d.o.o., Koromačno
30.05.2017. Udruga za promicanje zaštite ljudi u radnoj i životnoj okolini, Osijek
05.06.2017. HZZZSR, Zagreb

RAD NA OTVORENOM U UVJETIMA VISOKIH TEMPERATURA

19.05.2017. ENERGO d.o.o., Rijeka
26.05.2017. HZZZSR, Zagreb
27.06.2017. Vodovod i kanalizacija d.o.o. Split

ZAŠTITNA ODJEĆA

28.06.2017. Vodovod i kanalizacija d.o.o. Split

Održani domaći skupovi
VIII. savjetovanje “Zaštita na radu u regiji Alpe-Jadran”
U Opatiji se 27. i 28. travnja 2017. održalo VIII. savjetovanje “Zaštita na radu u regiji Alpe-Jadran”. Na savjetovanju je ravnateljica HZZZSR-a prim. dr. sc. Marija Zavalić održala predavanje pod nazivom “Zaštita na radu za sve uzraste – projekti HZZZSR-a”. Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava Republike Hrvatske (MRMS) nastavilo je korisnu suradnju s austrijskim partnerima (AUVA, Sozial Ministerium, Arbeitsinspektion) u cilju izmjene iskustava sa zemljama u regiji. MRMS zajedno s ostalim suorganizatorima organizirao je već osmo savjetovanje sa svrhom da ugledni stručnjaci iz Austrije, Hrvatske i Slovenije razmijene nove spoznaje i aktualna iskustva iz područja zaštite na radu i medicine rada. Suorganizatori su se složili da se izvršna organizacija i ovaj put povjeri Zavodu za istraživanje i razvoj sigurnosti d.o.o., Zagreb i Udruzi za promicanje zaštite, Zagreb. Opširnije…

Obilježavanje Nacionalnog dana zaštite na radu, 28. travnja

28. travnja 2017. godine s početkom u 12 sati u dvorani Royal, Grand Hotel 4 opatijska cvijeta u Opatiji, obilježen je Nacionalni dan zaštite na radu u sklopu kojeg je djelatnica HZZZSR-a dr. sc. Ivana Krišto, dipl. ing. održala predavanje pod nazivom: “Prilog europskoj kampanji Zaštita na radu za sve uzraste – Projekt edukacije učenika i profesora srednjih i strukovnih škola”.
Opširnije…

Energetski održivi zdravstveni sustav, klimatske promjene i ciljevi održivog razvoja u RH

Ured Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj u suradnji s Hrvatskom akademijom medicinskih znanosti organizirao je u petak, 2. lipnja 2017. u Lovranu radionicu pod nazivom “Energetski održivi zdravstveni sustav, klimatske promjene i ciljevi održivog razvoja u RH”. Na radionici je kao predstavnik Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu sudjelovao Zlatko Šarić, dipl. ing. agr.
Opširnije…

Održani međunarodni skupovi

„M&S 2017“ – 12. Međunarodna konferencija Menadžment i Sigurnost

Međunarodna stručno-znanstvena konferencija Managment and Safety – M&S 2017 održana je 9. i 10. lipnja 2017. godine u Neumu i Mostaru (Bosna i Hercegovina). Kao predstavnica HZZZSR-a Natalija Pejnović, mag. ing. techn. text., aktivno je sudjelovala na ovom skupu pisanim radom i usmenom prezentacijom pod nazivom “Suradnja Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu i Nezavisnih hrvatskih sindikata u edukaciji sindikalnih povjerenika” (C. Kovač, N. Pejnović). Ovaj rad je nastao kao rezultat uspješne suradnje između HZZZSR-a i Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) kroz održavanje stručnih seminara HZZZSR-a za sindikalne povjerenike iz NHS-a, a autori ovog rada su Cvetan Kovač, koordinator Odbora za zaštitu na radu NHS-a i Natalija Pejnović iz Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu.
Opširnije…

OiRA – On line Risk Assessment

Sastanak OiRA/IRAT zajednice i Konferencija o potpori mikro i malim tvrtkama u korištenju internetske interaktivne procjene rizika

Europska agencija za zaštitu na radu (EU-OSHA) i Europska komisija organizirale su u Bruxellesu „7th OiRA/IRAT community meeting“
(16. svibnja 2017.) te konferenciju ‘Supporting Micro and Small Companies with Interactive Risk Assessment Tools“ (17. svibnja 2017.).
Na sastanku i konferenciji sudjelovali su djelatnici HZZZSR-a Zlatko Šarić, dipl.ing.agr. i dr. sc. Sonja Damjanović Dešić, dipl.ing.kemije. Više informacija o OiRA alatu kao i o aktivnostima vezanim uz razvoj OiRA alata u Republici Hrvatskoj pogledajte ovdje.
Opširnije…

Najava skupova
ICOH – međunarodni simpozij pod pokroviteljstvom HZZZSR

Čast nam je najaviti da će se ove godine od 26. – 28. 10. 2017. održati međunarodni simpozij pod pokroviteljstvom HZZZSR-a, u Zagrebu u Hotelu International. Simpozij je u organizaciji International Commission on Occupational Health (ICOH), odnosno ICOH Znanstvenog odbora za edukaciju u medicini rada sa gostovanjem Znanstvenog odbora za zaštitu zdravlja i poljoprivredi, rada s pesticidima i organskim prašinama te Znanstvenog odbora za učinkovitost u zaštiti zdravlja. Internetska stranica dostupna je na adresi
http://www.icoh-scetoh2017.org/. Rok za zaprimanje sažetaka je produžen do 31.7.2017. Predstavnici svih važnih međunarodnih organizacija i udruženja, kao što su ILO, WHO, ENETOSH, EASOM, OHTA i WONCA, prisustvovat će ovom događaju.
Radujemo se i nadamo se vašem dolasku!
Opširnije…

Korisni dokumenti

Praktična smjernica za poslodavce

Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje Europske komisije, izradila je praktične smjernice za poslodavce pod nazivom „Zdravlje i sigurnost na radu svačija su stvar“. Priložena smjernica izrađena je kao pomoć poslodavcima pri uspješnom upravljanju u području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, a u skladu sa zakonodavstvom EU-a.

 
 
 
 
 

Deklaracija o karcinomu i radu

Deklaracija o karcinomu i radu izrađena je u okviru projekta pod nazivom “Karcinom i rad” (Cancer and Work Network – CANWON) kojeg je 2012. godine pokrenula Međunarodna mreža znanstvenika (COST Action ISI211) u trajanju od 2012. do 2017. godine. Više o samom projektu možete pročitati ovdje.
U travnju 2016. KBC Zagreb je bio organizator znanstveno-stručnog skupa u Zagrebu pod nazivom „Prema okviru EU smjernica o karcinomu i radu“ na kojem je 20-tak zemalja članica projekta prikazalo svoje nacionalne smjernice, priručnike i propise vezane uz ovo područje. Temeljem zaključaka donesenih na skupu u listopadu 2016. publicirana je Deklaracija o karcinomu i radu. Kao predstavnici Hrvatske u ulozi članova Upravnog odbora sudjelovali su specijalisti medicine rada prim. dr. sc. Bojana Knežević i Tomislav Furlan, dr. med.
Opširnije…

II/2017
www.hzzzsr.hr

e-mail: hzzzsr@www.hzzzsr.hr