Skupovi

 

EU OSHA-kampanja Osobna zaštitna oprema za rad s opasnim tvarima

U Hrvatskom zavodu za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu 6. lipnja 2018. održan je stručni skup „EU-OSHA kampanja – Osobna zaštitna oprema za rad s opasnim tvarima“. Prisutne je pozdravila dr. sc. Marija Bubaš, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu. Na ovom skupu održana su četiri predavanja i to: „Zakonodavstvo u radu s opasnim tvarima“ (dr. sc. Sonja Damjanović Dešić, dipl. ing.); Osobna zaštitna oprema za zaštitu lica, očiju i dišnog sustava (Marija Batak, dipl. ing.); Zaštitna odjeća, rukavice i cipele pri radu s opasnim tvarima (Natalija Pejnović, mag. ing techn. tex.); Prva pomoć pri radu s opasnim tvarima (Marina Milaković, dr. med.). Seminar je završio razmjenom iskustava i mišljena polaznika na temu osobne zaštitne opreme za rad s opasnim tvarima.

Svečano obilježeno 20 godina rada HZZZSR-a
Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu obilježio je 20 godina svog rada svečanim skupom održanim 26. siječnja 2016. godine u prostorima škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar”.

Uredbom Vlade Republike Hrvatske dana 26. siječnja 1996. započeo je s radom tadašnji Zavod za medicinu rada, čija je djelatnost bila vezana prvenstveno uz zaštitu zdravlja na radu. U okviru predpristupnih pregovora Republike Hrvatske i Europske unije tadašnji Zavod za medicinu rada prerasta 2009. godine u Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu te postaje multidisciplinarna ustanova koja objedinjuje rad na području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu. Od početnih 5 zaposlenika Hrvatskog zavoda za medicinu rada 1996. godine, danas, 20 godina kasnije, HZZZSR ima 47 zaposlenika, među kojima je najveći broj specijalista medicine rada i sporta, liječnika te stručnjaka s područja sigurnosti na radu. Time je omogućen i uspostavljen zajednički rad stručnjaka na tim područjima u jednoj ustanovi što je uvelike doprinijelo unapređivanju objedinjenog sagledavanja problematike zaštite radnika i zdravih radnih mjesta.
Na svečanom skupu su sudjelovali mnogobrojni uzvanici s kojima su zaposlenici Zavoda surađivali tijekom proteklih 20 godina rada. Prisutnima se kratkim izlaganjima, prožetim sjećanjima, emocijama i osobnim dojmovima obratilo više govornika. Nakon izlaganja uzvanici su imali prilike za međosobno druženje i izmjenjivanje dojmova o održanom svečanom skupu.
Nazočnima su se obratili sljedeći govornici:
 • prim. dr. sc. Marija Zavalić, dr. med., spec. medicine rada, dugogodišnja ravnateljica HZZZSR-a
 • prof. dr. sc. Jadranka Mustajbegović, dr. med., spec. medicine rada, predsjednica Upravnog vijeća HZZZSR-a u više mandata
 • Fran Marović, dipl. ing., predstavnik udruga stručnjaka u području zaštite na radu
 • prim. dr. sc. Vlasta Dečković Vukres, dr. med., spec. medicine rada, predstavnica Hrvatskog društva za medicinu rada
 • Krešimir Telebec, prof. psih., predsjednik Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu
 • Jere Gašperov, dipl. ing., predstavnik Ministarstva rada i mirovinskog sustava
 • Dunja Skoko Poljak, dr. med., spec. javnog zdravstva, predstavnica Ministarstva zdravlja
 • dr. sc. Tomislav Madžar, dr. med., osobni izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović
Okrugli stol Svrha mikronukleus testa u zaštiti zdravlja radnika koji rade sa citotoksičnim lijekovima

U sklopu edukacije o zdravstvenom nadzoru radnika organiziran je 3. srpnja 2013. godine u prostorijama Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu Okrugli stol s temom „ Svrha mikronukleus testa u zaštiti zdravlja radnika koji rade sa citotoksičnim lijekovima“. Novija znanstvena saznanja i problemi u provođenju doveli su do pitanja svrhovitosti mikronukleus testa u redovitom zdravstvenom nadzoru radnika koji rade sa citotoksičnim lijekovima.

Na Okrugli stol pozvani su stručnjaci zaštite na radu iz zdravstvenih ustanova upisanih u Registar radnika koji rade sa citotoksičnim lijekovima Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, nadležni specijalisti medicine rada, predstavnici radnika i stručnih društava, te predstavnici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Na Okruglom stolu održana su slijedeća predavanja:

 • Mikronukleus test – metodologija, kako nastaje i što se mjeri, dr.sc. Nevenka Kopjar, dipl.ing., Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada
 • Opravdanost primjene mikronukleus testa u probiru –  dosadašnji  dokazi, prim.dr.sc. Marija Zavalić, dr.med., Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu
 • Mjere zaštite pri radu s citotoksičnim lijekovima – sigurno rukovanje u centralnoj pripremi lijekova, dr.sc. Vesna  Pavlica, mr.pharm., KBC Sestre milosrdnice – Klinika za tumore

Okrugli stol je ocijenjen s odličnom ocjenom od strane svih sudionika.

Zaključak možete pogledati ovdje.

Stručni seminar Stres na radu: izvori, posljedice i intervencije
U dvorani Ministarstva rada i socijalne skrbi 4. prosinca 2014. održan je stručni seminar „Stres na radu: izvori, posljedice i intervencije“ u organizaciji Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu i Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Seminar je bio namijenjen stručnjacima zaštite na radu, specijalistima medicine rada/rada i športa, psiholozima rada, poslodavcima i sindikalnim povjerenicima.

Sudjelovanje na seminaru je bilo besplatno te se odvijao prema sljedećem programu. Na ovaj način Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu sudjeluje u dvogodišnjoj kampanji Europske agencije za sigurnost i zdravlje na radu „Upravljanje stresom za zdrava mjesta rada“.

Multidisciplinarna predavanja su bila usmjerena na povećanje razumijevanja o stresu na radu, psihosocijalnim rizicima, intervencijama za upravljanje stresom i postojećoj hrvatskoj legislativi u kojoj se spominje stres na radu i procjenu psihosocijalnih rizika.
Zabilježena je velika posjećenost seminara, približno 200 sudionika, što govori u prilog aktualnosti teme. Sudionici su vrlo pozitivno ocijenili stručni seminar s obzirom na predavače, sadržaj i korist u budućem radu te su izrazili podršku multidisciplinarnom pristupu temi. Zbog izraženog interesa za konkretne alate i upitnike, Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu se obvezao u suradnji s Odsjekom za psihologiju osmisliti alat za procjenu psihosocijalnih rizika i omogućiti njegovu dostupnost na svojim web stranicama.

Psihosocijalni rizici na radu i europska istraživanja
Stres na radu – utjecaj na psihofizičko zdravlje
Intervencije u prevenciji stresa
Smjenski rad kao izvor stresa i faktori rizika
Psihosocijalni rizici – normativno uređenje u Republici Hrvatskoj
Praktični alati u procjeni psihosocijalnih rizika
Zaključak i najava daljnjih aktivnosti

Stručni seminar o osobnoj zaštitnoj opremi

 U organizaciji poduzeća “Siga” d.o.o. iz Varaždina i kompanije MSA održan je stručni seminar pod nazivom “Osobna zaštitna oprema – upotreba, servis i periodički pregledi“. Seminar je održan u Sv. Martinu na Muri 25. i 26. kolovoza 2016. godine, a sastojao se od teorijskog i praktičnog dijela. Nakon uvodne riječi direktorice Marijane Premužić, uslijedila su dva izlaganja: “Postupci ocjenjivanja sukladnosti osobne zaštitne opreme” (Marijan Povodnik), i “Perodički pregledi, servis i trajanje osobne zaštitne opreme” (Lachezar Vunchev i Dejan Kešina). Praktični dio seminara odnosio se na prezentaciju i upotrebu osobne zaštitne oprema, a održan je ispred kongresnog centra.