Vijesti

Savjetovalište za psihosocijalne rizike na radnom mjestu

Služba za medicinu rada i sporta, prevenciju invalidnosti i psihosocijalne rizike na radnom mjestu pokreće savjetovalište s ciljem zaštite i očuvanja mentalnog zdravlja radne populacije. U radnom okruženju provodi se velik dio vremena gdje radnici mogu biti izloženi raznim psihološkim i socijalnim utjecajima iz okoline koji mogu djelovati pozitivno ili negativno na mentalno zdravlje. Unatoč visokoj prevalenciji mentalnih poremećaja u populaciji, oni su i dalje nedovoljno prepoznati u radnom okruženju te im se ne pristupa na adekvatan način.

Integrirani pristup mentalnom zdravlju na radnom mjestu uključuje:
• Prevenciju mentalnih poteškoća uklanjanjem/ smanjivanjem psihosocijalnih rizika
• Promociju mentalnog zdravlja unaprjeđivanjem pozitivnih aspekata posla
• Prepoznavanje postojećih mentalnih problema kod radnika bez obzira na njihov uzrok

Savjetovalište za psihosocijalne rizike na radnom mjestu uključuje rad psihologa i liječnika te nudi savjetovanje radnicima, poslodavcima, stručnjacima uključenima u područje zaštite zdravlja i sigurnosti na radu te drugim pojedincima u potrebi. Misija Savjetovališta jest pružiti zainteresiranim korisnicima informacije, alate i resurse potrebne za prevenciju psihosocijalnih rizika te posljedične probleme kao što su stres povezan s radom i poteškoće u psihičkom funkcioniranju radnika. Savjetovalište također nudi pomoć vezanu za teškoće nakon preboljenja bolesti COVID-19.

Rad savjetovališta uključuje individualna savjetovanja, predavanja i radionice na različite teme povezane s mentalnim zdravljem u radnom kontekstu, kao što su prepoznavanje uzroka i prevencija stresa na radnom mjestu, strategija suočavanja sa stresom u radnim i svakodnevnim situacijama, kao i strategija za poboljšanje dobrostanja i kvalitete života nakon pandemije.

Za individualno savjetovanje potrebno je osigurati svoj termin putem telefona 01/6474-349 ili 01/6474-352. Savjetovanje je besplatno.

Raspored predavanja i radionica te način prijave bit će objavljen na web stranici Službe za medicinu rada i sporta, prevenciju invalidnosti i psihosocijalne rizike na radnom mjestu HZJZ-a.

23. tradicionalna godišnja nacionalna konferencija s međunarodnim sudjelovanjem „Znanjem do sigurnosti i zdravlja na radu

Prijave za najznačajniji i najveći događaj su u tijeku
Pridružite se!

Približava se najznačajniji i najveći nacionalni godišnji događaj u zaštiti na radu koji se ne propušta!
U organizaciji znanstveno-stručnog časopisa „Sigurnost“, ZIRS Učilišta – ustanove za obrazovanje odraslih Zagreb i Hrvatskog društva za medicinu rada Ogranak Zagreb, u Zagrebu će se 7. prosinca 2023. godine u Kongresnom centru Hotela „Antunović“ održati 23. tradicionalna godišnja nacionalna konferencija s međunarodnim sudjelovanjem „Znanjem do sigurnosti i zdravlja na radu“. Moto ovogodišnje konferencije je “Učinimo korak prema sigurnijem i zdravijem radnom okruženju!“.
Sudionike, koji se već sada mogu prijaviti očekuju najteme, najizlagači iz zemlje i inozemstva, bogat i sadržajan program konferencije i interaktivnih radionica, novi praktični priručnik, nova znanja, prenosiva i primjenjiva iskustva, provjera osobnog općeg zdravstvenog stanja kao najbolji oblik prevencije te niz drugih interesantnih inovativnih sadržaja!
Značajno je da ovogodišnja konferencija ima plemeniti i humanitarni cilj pružanja potpore ženama oboljelima od karcinoma, okupljenima u udruzi „Sve za Nju“, pri čemu svi poslodavci mogu podržati ovu akciju što većim brojem prijava svojih predstavnika za sudjelovanje na konferenciji i pratećim programskim događajima.
Pokrovitelji konferencije su Ministarstvo znanosti i obrazovanja Hrvatske te Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.
Partneri su Enterprise Europe Network (EEN) – Europska poduzetnička mreža, Zdravstvena ustanova „Vaš Pregled“, reprezentativna središnjica Matica hrvatskih sindikata te Udruga za promicanje i pružanje pomoći ženama oboljelima od karcinoma „Sve za Nju“.
U programu ovogodišnje konferencije predviđene su dvije tematske cjeline; „Prevencija ključni čimbenik zaštite zdravlja na radu“ i „Cjeloživotno učenje; obrazovanje, osposobljavanje, usavršavanje temelj sigurnosti na radu“, u sklopu kojih će biti 20 izlaganja domaćih i stranih autora.
Dodana vrijednost ovogodišnje konferencije je i sedam pred i postkonferencijskih praktičnih tematskih interaktivnih radionica, čiji sadržaj imaju priliku urediti zainteresirani i prijavljeni sudionici konferencije.
U sklopu sadržajnog programa održat će se promocija novog vrijednog priručnika „Osnove prava i zakonodavstvo zaštite zdravlja i sigurnosti na radu u EU“.
Na Konferenciji će se proglasiti najbolji u području sigurnosti i zdravlja na radu; dodjeliti priznanja i nagrade Oscar velikim, srednjim i malim tvrtkama i pojedincima te predstaviti dobitnici zlatnog, srebrnog i brončanog Oscara Srce sigurnosti – najstručnjak/inja zaštite na radu.
Dodjelit će se i godišnje nagrada za zapažene novinarske radove u području sigurnosti i zdravlja na radu, a priznanja će se dodijeliti i najboljim studentima studija sigurnosti i zaštite u Hrvatskoj.
Više informacija o cjelovitom programu i prijavi za sudjelovanje na konferenciji i pojedinim radionicama dostupno je na https://skup-znr.zirs.hr/
Program konferencije, sadržaj radionica i pratećih događaja dizajniran je za stručnjake zaštite na radu, koordinatore zaštite na radu, poslodavce i njihove ovlaštenike, liječnike medicine rada, psihologe i druge zdravstvene djelatnike, povjerenike radnika za zaštitu na radu, predstavnike radničkih vijeća i sindikata, rukovoditelje ljudskih resursa te sve druge koji žele steći nova ili šira znanja i infomirati se o ključnim temama iz područja sigurnosti i zdravlja na radu.
Prijavite se već danas, rezervirajte svoju ulaznicu i sudjelujte u prestižnom događaju godine! Vašim sudjelovanjem i Vi podržavate napore za sigurnije i zdravije radno okruženje!

Posljednji sastanak konzorcija i dionika projekta JADECARE

Dana 24. rujna 2023. u Budimpešti u Mađarskoj održan je posljednji sastanak konzorcija i dionika projekta JADECARE – Zajednička akcija za provedbu digitalno omogućene integrirane skrbi usmjerene na pojedinca.

U ovom trogodišnjem projektu je sudjelovao Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u svojstvu partnera, a u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Projekt JADECARE omogućio je pružanje informacija vezanih uz jačanje kapaciteta i mogućnosti transformacije zdravstvenog sustava s naglaskom na prelazak na digitalizirani osobniji pristup pacijentu kao pojedincu , a sve to putem primjera dobre prakse. Ponuđena su četiri primjera dobre prakse te pomoć prilikom implementacije istih u vlastite zdravstvene sustave.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s dionicima obvezao se implementirati određene značajke Baskijske zdravstvene strategije u starenju i kronicitetu: dobra praksa integrirane skrbi i Digitalnog putokaza prema dobroj praksi integriranog zdravstvenog sektora (primjer dobre prakse iz Danske). U sklopu projekta, provedeno je ispitivanje među liječnicima obiteljske medicine o korištenju aplikacije Portal zdravlja u komunikaciji s pacijentima, izvršila se promocija korištenja digitalnih alata od strane liječnika obiteljske medicine i pacijenata, te se aktivno radilo na izradi pisanih i video materijala za web stranicu posvećene najčešćim kroničnim nezaraznim bolestima, a koja se kao finalni dio projekta kreirale i aktivirala. Osnovni cilj web stranice koja je prvenstveno namijenjena osobama oboljelima od kroničnih bolesti s naglaskom na diabetes mellitus tip 2 jer osnaživanje brige za vlastito zdravlje, bolje razumijevanje zdravstvenog stanja i liječenja, te poboljšavanje odnosa liječnik-pacijent.

Na održanog sastanku, voditelji projekta su još jednom prikazali tijek i krajnje rezultate projekta, a odabrani dio predstavnika institucija iz drugih zemalja članica uključenih u projekt su prikazali implementaciju primjera dobre prakse u svoj zdravstveni sustav prikazujući i održivost istog. Sve zemlje članice su također izradile finalne postere, a isti su bili izloženi u dvorani u kojoj se sastanak održavao. Na dio sastanka su pozvani dionici koji su prikazali primjere digitalizacije unutar njihovih zdravstvenih sustava, njihovu održivost i praktičnost primjene. Na kraju sastanka održana je i panel rasprava gdje su svi panelisti imali priliku iskazati zadovoljstvo projektom i temeljima koji su udareni za sve druge projekte Joint Action incijative uz nadu da su implementirani primjeri dobre prakse ostati održivi.“

 

 

Upisi u srednje škole

U profesionalnoj orijentaciji svih adolescenata posebno ističemo važnost uloge medicine rada odnosno specijalista medicine rada/medicine rada i sporta čiji je zadatak procijeniti njihove radne mogućnosti i radnu sposobnost u odnosu na željeno zanimanje. Specijalist, temeljem poznavanja zahtjeva i uvjeta pojedinog zanimanja, procjenjuje mentalne i tjelesne sposobnosti djeteta za željeno zanimanje te mora donijeti dobru procjenu da li adolescent može zadovoljiti zahtjeve rada u odabranom zanimanju a da pri tome ne ugrozi svoje zdravlje. Jedini ispravan pristup je isključivo princip odlučivanja na individualnoj razini, a ne na temelju eventualne dijagnoze. Specijalist medicine rada će pri donošenju svoje ocjene/procjene, ukoliko postoji medicinska potreba, konzultirati kliničara specijalistu koji provodi nadzor i liječenje ispitivane osobe o uspješnosti dosadašnjeg liječenja i prognozi njegove daljnje skrbi.
Uzimajući u obzir naprijed navedeno, diabetes tip 1 ne predstavlja apsolutnu medicinsku kontraindikaciju, obvezno primjenjujući individualni pristup pri obavljanju liječničkog pregleda i donošenju procjene u svrhu izdavanja liječničke svjedodžbe/uvjerenja za upis u srednjoškolsko obrazovanje.

Blagoslovljen Božić i sretna Nova godina!

Poštovani suradnici, dragi prijatelji medicine rada pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo,

kraj godine je blizu i dovršavamo sve naše aktivnosti na kojima smo predano radili tijekom prethodnih 12 mjeseci. Godina za nama bila je jako izazovna, pandemija je djelatnike Službe odnijela na razne strane. Pozivamo Vas da nam pišete tijekom 2023. godine i iskažete svoje potrebe u stručnom usavršavanju kako bismo za vas pripremili još više dobrih edukacijskih seminara. Zahvaljujemo na dobroj suradnji i iskazanome povjerenju. Blagoslovljen Božić te sretnu i uspješnu Novu godinu želi vam tim Službe za medicinu rada!

čestitka nova

EASOM 2022 Ljetna škola medicine rada

U Beogradu se od 25. do 27. kolovoza 2022 godine održava 20. ljetna škola medicine rada. Cilj EASOM-a je promoviranje najviših standarda obrazovanja i edukacije u medicini rada u Europi kroz razmjenu znanja, vještina i iskustava u edukaciji.

Tema ovogodišnje ljetne škole je Teaching Occupational Medicine to Undergraduate Students Of Medicine: Needs, Methods And a Way Forward.

Više informacija, kao i program ljetne škole možete naći na sljedećoj poveznici:

https://www.easom.eu/

Europski ispit iz medicine rada – 24. listopada 2022. godine

Treći europski ispit iz medicine rada u organizaciji Europske udruge medicinskih specijalista (U.E.M.S) bit će održan 24 .listopada 2022. godine u Domus Medica Europaea u Bruxellesu.

Ispit je namijenjen specijalistima medicine rada/rada i športa te liječnicima na posljednjoj godini specijalističkog usavršavanja iz medicine rada i športa koji žele steći europski specijalističku diplomu.

Više informacija o ispitu i preporučenoj literaturi dostupno je na poveznici: https://uems-occupationalmedicine.org/third-european-assessment-in-occupational-medicine-24-october-2022/

Svi zainteresirani liječnici koji planiraju pristupiti polaganju ispita, mogu detaljnije informacije dobiti i preko e-mail adrese lijecnik@hzjz.hr. Na upite odgovara specijalistica medicine rada i športa koja je 2021. godine položila europski ispit i stekla europsku specijalističku diplomu iz medicine rada.

Svim kolegama koji polažu ispit ove godine želimo puno uspjeha!

Čestit Božić i sretna Nova godina!

Poštovani suradnici, dragi prijatelji medicine rada pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo

kraj godine je blizu i dovršavamo sve naše aktivnosti na kojima smo predano radili tijekom prethodnih 12 mjeseci. Godina za nama bila je jako izazovna, pandemija je djelatnike Službe odnijela na razne strane. Pozivamo Vas da nam pišete tijekom 2021. godine i iskažete svoje potrebe u stručnom usavršavanju kako bismo za vas pripremili još više dobrih edukacijskih seminara. Zahvaljujemo na dobroj suradnji i iskazanome povjerenju. Sretan Božić uz obilje zdravlja, sreće i uspjeha u novoj godini. U ime Službe za medicinu rada i cijelog našeg tima želim svima sretan Božić i sve najbolje u Novoj godini!

 

prim. dr. sc. Marija Bubaš, dr. med.
specijalistica medicine rada i sporta
Voditeljica Službe za medicinu rada

Pomoćnica ravnatelja HZJZ

 

Konferencija „Better Future for Heathy Ageing (BFHA2020) “

Konferencija „Better Future for Heathy Ageing (BFHA2020) “ u organizaciji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske bila je održana u online obliku od 3. do 5. lipnja 2020 tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Konferencija je održana s misijom poticanja istraživanja te uvođenjem inovacija za upravljanje zdravljem i dobrobiti starijih stanovnika.

Ciljevi konferencije bili su: usmjeriti pažnju na pitanja starenja bioloških sustava kroz teme regenerativne medicine, neuroznanosti, kliničke i drugih područja medicine; prikazati utjecaj pametnih tehnologija prilagođenih za razne dobne skupine; te analizirati pitanja starenja i održivosti zdravstvenog sustava na različitim razinama (institucionalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i europskoj).

Na konferenciji su aktivno sudjelovali dr. med Dominik Oroz i dr. med Ana Balorda, specijalizanti medicine rada i sporta te mag. psih Helena Koren.

Opširnije o konferenciji i postere sudionika možete pogledati na slijedećoj poveznici.

 

Konferencija “Unaprjeđenje mentalnog zdravlja vulnerabilnih skupina”

Konferencija „Unaprjeđenje mentalnog zdravlja vulnerabilnih skupina” bila je održana 20. veljače 2020. godine u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Konferencija je označavala početak istoimenog projekata kojeg provode Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao partner u projektu.  Projekt je financiran je od strane Ministarstva zdravstva.

Cilj projekta je podići svijest radnika i poslodavaca o psihosocijalnim rizicima na radnom mjestu, stresu i zdravstvenim posljedicama koje ostavlja, te potaknuti suradnju na prevenciji stres s naglaskom na očuvanje mentalnog zdravlja radno aktivnog stanovništva.

Konferencija je zamišljena kao početni događaj trogodišnjeg projekta koji će se osim u gradu Zagrebu, provoditi sljedeće tri godine u većim gradovima u Republici Hrvatskoj.

Predavači na konferenciji  bili su stručnjakinje/stručnjaci koji se u svom svakodnevnom radu i praksi bave područjem radnih odnosa, zaštite zdravlja na radu te zdravstvenim posljedicama stresa.

Teme predavanja konferencije bila su:

  1. Zakonska regulativa vezana za obveze poslodavaca sukladno Zakonu o zaštiti na radu i Zakonu o radu
  2. Izvori i posljedice stresa na radnom mjestu
  3. Poremećaji zdravlja uzrokovani stresom na radnom mjestu – burnout sindrom, mobbing, depresija i psihosomatski poremećaji zdravlja
  4. Procjena rizika i upravljanje stresom na radu