Bez kompromisa za inovativno, sigurno i zdravo radno okruženje 7/24!

U organizaciji znanstveno-stručnog časopisa „Sigurnost“ i ZIRS Učilišta – ustanove za obrazovanje odraslih, u Zagrebu će se 5. prosinca 2024. godine u Kongresnom centru Hotela „Antunović“, održati 24. tradicionalna godišnja nacionalna  konferencija s međunarodnim sudjelovanjem „Sigurnost i zdravlje – temeljno načelo i pravo na radu“.

Moto ovogodišnje konferencije je “Bez kompromisa za inovativno, sigurno i zdravo radno okruženje 7/24!“.

Više informacija o konferenciji i radionicama 2024. godine dostupno je na poveznici https://skup-znr.zirs.hr

Cilj konferencije je predstaviti nove trendove, preventivne postupke, iskustva u zaštiti na radu i promicanju zdravlja, promovirati vrijednosti i dobrobiti preventivnog rada i intenzivirati razmjenu znanja.

U posljednjih dvadesetak godina svjedoci smo brzih promjena u prirodi posla, radnom mjestu i radnoj snazi. Paralelno sve se više pozornosti posvećuje ravnoteži poslovnih i privatnih obveza, psihosocijalnim rizicima i postizanju pristojnog, održivog i zdravog rada kao društvenih ciljeva.

Cjeloživotno učenje predstavlja osnovu osobnog razvoja i neprestane prilagodbe pojedinca promjenjivim okolnostima u osobnom životu, na radnom mjestu i u društvenoj zajednici. Posebnu važnost ima stjecanje znanja i vještina kroz rad za određene poslove, a u sklopu toga i za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu.

U programu ovogodišnje konferencije predviđene su teme iz područja zaštite zdravlja  i zaštite na radu, a sudjelovat će relevantni stručnjaci iz Hrvatske i Slovenije.

Radionice uz vrlo povoljan EDUpaket „5 u 1“

Kao uvod i dodana vrijednost ove konferencije održat će se i četiri radionice kao  učinkovit oblik interaktivnog učenja i poučavanja koji je usmjeren na polaznika s ciljem razvijanja vještina i dodatnih znanja, potrebnih za primjenu u vlastitom radu.

Prijavljeni sudionici za konferenciju koji to učine što ranije (prijave su u tijeku) imaju mogućnost iskoristiti vrlo povoljan EDUpaket „5 u 1“ – četiri iznimna edukativna događaja radionice kao uvod u konferenciju i ulaznicu za 24. konferenciju. Ostali zainteresirani imaju mogućnost prijaviti se i sudjelovati na pojedinim radionicama i konferenciji.

U ožujku, tema radionice bit će „Procjena psihosocijalnih rizika i prevencija stresa na radnom mjestu“, u travnju u prigodi obilježavanja Nacionalnog dana zaštite na radu i Svjetskog dana sigurnosti zdravlja na radu tema će biti „Ozljede na radu – razlozi priznavanja ili nepriznavanja“, zatim „Sigurnosne ugroze, postupci i mjere samozaštitnog ponašanja u radnoj okolini“ te „Cjeloživotno učenje, motivacija i stimulacija temelj prevencije, sigurnosti i zdravlja na radu“ a dodjelit će se po prvi puta i  priznanja/plakete OSCAR SAFETY EDUCATION (Oskar sigurnosno obrazovanje) za 2023. godinu, onim osobama koje su sudjelujući u programima organizatora konferencije prošle godine ostvarile potreban broj bodova za to priznanje. U lipnju tema radionice bit će „Upućivanje radnika na ocjenu radne sposobnosti; kako postupati i moguća rješenja“, a u listopadu „Kako specifičnosti i posebnosti zaštite na radu regulirati u kolektivnim ugovorima i internim aktima poslodavca“. Više o radionicama na poveznici https://skup-znr.zirs.hr/

Jubilej 65 godina časopisa „Sigurnost“

U sklopu ovogodišnje konferencije obilježit će se i 65 godina redovnog izlaženja znanstveno-stručnog časopisa „Sigurnost“, specijaliziranog časopisa koji objavljuje  znanstvene i stručne članke, aktualne informacije i praktična iskustva iz područja zaštite na radu, zaštite zdravlja u radnoj okolini, zaštite okoliša i integralne sigurnosti. Time Hrvatska ravnopravno slijedi praksu razvijenih europskih i drugih zemalja u kojima je kao sastavni dio kulture sigurnosti uobičajeno izlaženje stručnih specijaliziranih časopisa iz područja zaštite u radnoj i životnoj okolini. Redovito izlaženje časopisa podupire Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a u stvaranju časopisa sudjeluju renomirani brojni autori i recenzenti iz zemlje i inozemstva. Važno je naglasiti da objavljene članke prenosi i nekoliko recentnih inozemnih izvora.

Humanitarni karakter, kontrola zdravlja i prilika za vrijedne nagradne dobitke

Potvrđujući opredjeljenje za promicanje društveno odgovornog poslovanja i ovogodišnja kao i prethodna konferencija imat će i humanitarni karakter te će se dodijeliti donacija humanitarnoj akciji „Želim život“ Zaklade Ana Rukavina.

Kao sastavni dio programa konferencije predviđeno je i promicanje zdravih navika i poboljšanje cjelokupnog zdravlja zaposlenika (nutricionistički savjeti,                   preventivna zdravstvena akcija  – mjerenje krvnog tlaka, šećera u krvi, tjelesne mase).

U sklopu nagradne igre za nazočne sudionike konferencije, sretni dobitnici imaju mogućnost dobiti vrijedne nagrade.

Nagrade i priznanja za postignuća u području sigurnosti i zdravlja na radu

I ovogodišnja Konferencija bit će prilika za dodjelu priznanja i nagrada Oscar  zaslužnim pojedincima  i organizacijama za ostvarena iznimna i vrijedna postignuća u području sigurnosti i zdravlja na radu, zatim će se priznanja dodijeliti najboljim studentima studija zaštite i sigurnosti te novinarima za priloge kojima se promiče važnost zaštite na radu u medijima. Nakon glasovanja sručnjaka zaštite na radu proglasiti će se  najstručnjak/kinja zaštite na radu, kojima će se dodjeliti zlatno, srebrno i brončano „Srce sigurnosti“. Javni pozivi za nominacije objavljeni su  te pravne i fizičke osobe i udruge mogu sudjelovati u tom procesu. Više o javnom pozivu za nominacije na poveznici https://www.sigurnost.eu/nagrade/

Sudjelovanjem na 24. konferenciji, radionicama i drugim aktivnostima u 2024. ostvaruju se bodovi za priznanje/plaketu OSCAR SAFETY EDUCATION

I ove godine sudjelovanjem na radionicama i 24. konferenciji sudionici imaju mogućnost ostvariti odgovarajuće bodove za priznanje/plaketu OSCAR SAFETY EDUCATION (Oskar sigurnosno obrazovanje) za 2024. godinu.

Kontinuirano usavršavanje, ulaganja u osobni razvoj, podizanje stručnih kompetencija, i predanost unapređivanju sigurnosti i zdravlja na radu, posebno su značajni za gospodarski razvoj.

Svaki sudionik konferencije i radionica osobno će pružiti doprinos zajedničkim naporima u zauzimanju za sigurna i zdrava radna mjesta, kao i motivaciji sinergijskom djelovanju svih ključnih sudionika s ciljem unapređivanja stanja u radnim okolinama i na nacionalnoj razini. Više o planu i programu izobrazbe te bodovanju na https://www.sigurnost.eu/akademija-sigurnosti/plan-i-program-izobrazbe/

Ova tradicionalna konferencija i prateći sadržaji, obogaćuju, unapređuju, stvaraju dodanu vrijednost te čine mjerljivu i pozitivnu razliku.

Zato je prilika prijaviti se, rezervirati svoje mjesto na konferenciji i radionicama te sudjelovati na događaju koji se ne propušta!