Energetski održivi zdravstveni sustav, klimatske promjene i ciljevi održivog razvoja u RH

Ured Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Republici Hrvatskoj u suradnji s Hrvatskom akademijom medicinskih znanosti organizirao je u petak, 2. lipnja 2017. u Lovranu radionicu pod nazivom  “Energetski održivi zdravstveni sustav, klimatske promjene i ciljevi održivog razvoja u RH”.  Na radionici je kao predstavnik Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu sudjelovao Zlatko Šarić, dipl. ing. agr.

imag0118

Radionica se održala u Hotelu „Excelsior“, a prisustvovali su predstavnici HZJZ, Ministarstva zdravstva, Nastavnog zavoda za hitnu medicinu, Hrvatskog crvenog križa, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, DHMZ, Grada Zagreba, HZZO, Sveučilišta u Zadru.

Klimatske promjene i prekomjerne vrućine kao njihova posljedica, najviše pogađaju malu djecu i starije ljude, trudnice, kronične bolesnike, osobito oboljele od srčanožilnih i respiratornih bolesti te osobe koje rade na otvorenom (građevinski radnici, poljoprivrednici, ribari i drugi). Prekomjerne vrućine koje su u posljednjih desetak godina postale učestale tijekom ljetnih mjeseci, mogu izazvati oštećenje zdravlja pojedinca pa i smrt.  Zdravstvene tegobe mogu dovesti do povećanog broja dana bolovanja, troškova liječenja i njege te smanjenu produktivnost, što u konačnici ima utjecaj i na ekonomske posljedice.

Tema radionice je bila uporaba alata za ekonomsku analizu procjene troškova izazvanih štetnim utjecajem na zdravlje klimatskih promjena, na nacionalnoj i nižoj razini, koji je pripremio Regionalni ured za Europu SZO kako bi podržao planiranje zdravstvene prilagodbe u državama članicama. To će omogućiti analitičarima na regionalnoj razini i razini pojedine zemlje generiranje boljih ekonomskih podataka i pomoći u izgradnji vitalnih kapaciteta za ekonomske procjene u zdravstvu te povezivanje s donositeljima odluka.