Deklaracija o karcinomu i radu

Deklaracija o karcinomu i radu izrađena je u okviru projekta pod nazivom “Karcinom i rad” (Cancer and Work Network – CANWON) kojeg je 2012. godine pokrenula Međunarodna mreža znanstvenika (COST Action ISI211) u trajanju od 2012. do 2017. godine. Više o samom projektu možete pročitati ovdje:
http://www.cost.eu/COST_Actions/isch/IS1211

Svake godine u Europi od raka oboli 3.2 milijuna osoba. Čak polovina oboljelih pripada skupini radno sposobnog stanovništva. Iako bi radom mogli doprinositi sebi i društvu, podaci pokazuju kako se mnogi oboljeli od raka suočavaju s problemom nezaposlenosti koji utječe na njihovu financijsku situaciju i na kvalitetu života. Na temelju takvih spoznaja pokrenut je projekt CANWON kao osnova za osmišljavanje aktivnosti vezanih uz povratak na posao oboljelih od karcinoma. Cilj je objediniti i širiti spoznaje o prognostičkim čimbenicima koji utječu na nezaposlenost oboljelih od raka, troškovima nezaposlenosti oboljelih za pojedinca i društvo, ulozi poslodavaca u tom procesu te razvoju i procjeni inovativnih interdisciplinarnih intervencija koje  povećavaju sudjelovanje oboljelih od raka u svijetu rada. Važnu ulogu imaju i specijalisti mediicne rada koji ocjenjuju radnu sposobnost radnika nakon preboljelih teških bolesti te procjenjuju preostalu radnu sposobnost, sudjeluju u obilascima radnih mjesta i daju preporuke poslodavcima za prilagodbu rada i radnih uvjeta.

U travnju 2016. KBC Zagreb je bio organizator znanstveno-stručnog skupa u Zagrebu pod nazivom „Prema okviru EU smjernica o karcinomu i radu“ na kojem je 20 tak zemalja članica projekta prikazalo svoje nacionalne smjernice, priručnike i propise vezane uz ovo područje. Temeljem zaključaka donesenih na skupu u listopadu 2016. publicirana je Deklaracija o karcinomu i radu. Kao predstavnici Hrvatske u ulozi članova Upravnog odbora sudjelovali su specijalisti medicine rada prim.dr.sc. Bojana Knežević i Tomislav Furlan, dr.med.