IV/2017

IV/2017

Ukoliko ne vidite pročitati newsletter kliknite ovdje.

Održani međunarodni skupovi

ICOH – međunarodni simpozij pod pokroviteljstvom HZZZSR

U Zagrebu je, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH gospođe Kolinde Grabar Kitarović, od 26. do 28. listopada 2017. održan simpozij “Education in OSH, emerging trends and unmet needs”, čiji su organizatori bili Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu (HZZZSR) i tri znanstvena odbora International Commission on Occupational Health- ICOH, i to Znanstveni odbor za izobrazbu i usavršavanje u zaštiti zdravlja na radu, Znanstveni odbor Ruralno zdravlje: poljoprivreda, pesticidi i organske prašine te Znanstveni odbor Učinkovitost u službama medicine rada. Simpoziju su prisustvovali i predstavnici vodećih međunarodnih organizacija i udruga (WHO Collaborating Center, ILO Intrnational Training Center, EASOM, ENETOSH).
Ovo je prvi međunarodni simpozij takve vrste održan u gotovo deset godina. Teme simpozija obuhvatile su iskustva u izobrazbi zdravstvenih djelatnika: trenutnu situaciju i nezadovoljene potrebe širom svijeta, međunarodnu suradnju u jačanju kapaciteta i izobrazbi u zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu, izobrazba studenata i stručnjaka – rješavanje problema i kako to učiniti, izobrazba novih ciljnih skupina, međunarodni čimbenici u i izobrazbi u zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu, suradnja između liječnika u obiteljskoj medicini i medicini rada: suradnja i perspektive za budućnost, djelotvornost u službama medicine rada te izobrazba u zaštiti zdravlja na radu u poljoprivredi. Na simpoziju su aktivno sudjelovali i zaposlenici HZZZSR s posterima na odabrane teme simpozija.
Simpozij je završio kratkim videom u kojem je prikazan intervju sa svim ključnim predavačima simpozija koji su odgovorili na tri pitanja: što smatraju važnim izazovom u zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu u idućih pet godina i zašto te da navedu najvažniji izazov u svom području rada blisko povezani s temom ovog simpozija.
Zaključno, na simpoziju je sudjelovalo 90 sudionika iz 26 zemalja svijeta sa svih kontinenata, Europe, Azije, Afrike, Australije te Sjeverne i Južne Amerike. Ta činjenica još jednom potvrđuje važnost zaštite zdravlja i sigurnosti na radu na međunarodnoj razini te bitnu ulogu izobrazbe u jačanju postojećih kapaciteta u tom području.


Healthy Workplaces Summit 2017, Bilbao

Europska agencija za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu organizirala je Healthy Workplaces Summit 2017 održan 21. i 22. studenoga 2017. godine u konferencijskom centru Euskalduna u Bilbau, Španjolska. Na Summitu su iz Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu (HZZZSR) sudjelovale Marija Zavalić i Marija Bubaš.
Događaj je okupio vodeće europske stručnjake i donositelje odluka kako bi raspravljali o rezultatima dvogodišnje kampanje, razmijenili dobru praksu i istražili buduće strategije za promicanje održivih radnih mjesta u europskim poduzećima kroz plenarni dio, manje paralelne radionice i raspravu. Teme održanih radionica bile su vezane uz dobre prakse za promicanje održivih radnih mjesta, rehabilitaciju i povratak na posao, 20 godina Napo – naš svestrani partner u promicanju zaštite zdravlja i sigurnosti na radu i razmjenu dobrih praksi u zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu.

Održani domaći skupovi
Održan Jesenji stručni sastanak Hrvatskog društva za medicinu rada i Hrvatskog društva za sportsku medicinu, Osijek (20. – 22. listopada 2017.)

U Osijeku je od 20-22. listopada 2017. godine održan Jesenji stručni sastanak Hrvatskog društva za medicinu rada (Hrvatskog liječničkog zbora) pod nazivom “Klasifikacija težine ozljede na radu“ te
Stručni sastanak Hrvatskog društva za sportsku medicinu pod nazivom:
”Propisivanje tjelesnog vježbanja kao terapije – Uloga primarne zdravstvene zaštite”.
Opširnije…



Obilježen Europski tjedan zaštite na radu 2017.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, uz pokroviteljstvo EU – OSHA organiziralo je stručni skup o zaštiti na radu pod nazivom: „Zaštita na radu za sve uzraste“. Skup je održan 24. listopada 2017. godine u Zagrebu, u Branimir centru. Opširnije…


4. simpozij Profesionalne bolesti stomatologa

Na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dana 11. studenog 2017. godine održan je 4. simpozij pod nazivom Profesionalne bolesti stomatologa. Djelatnica Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, dr. Dijana Krišto, specijalistica medicine rada i sporta, na simpoziju je održala predavanje pod nazivom Zdravstveni rizici u dentalnoj medicini.


Sastanak o prevenciji ozljeda na radu u djelatnosti zdravstva

U Ministarstvu zdravstva su 14. i 15.11.2017. održani sastanci na temu zaštite zdravlja bolničkih zdravstvenih djelatnika uz prikaz rezultata ankete provedene u 56 bolnica diljem Hrvatske. Ankete su provedene s ciljem dobivanja informacija o primjeni odgovarajuće zaštitne obuće i raspoloživosti pomoćnih sredstava pri rukovanju teretima te razine znanja o pravilnom ručnom rukovanju teretima u zdravstvenoj djelatnosti. Sastanak su vodile djelatnice Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu (HZZZSR-a) Marija Batak, Marija Bubaš i Dijana Krišto te su održale predavanja na temu zaštitne obuće, zaštite zdravlja kod osoba koje ručno rukuju teretima i ozljeda oštrim predmetima u bolnicama Republike Hrvatske. Opširnije…


Sastanak Foruma sindikata trgovine u regiji Jugoistočne Europe

U Tuheljskim Toplicama, od 22. do 24. studenog 2017. godine, održan je “Sastanak Foruma sindikata trgovine u regiji Jugoistočne Europe” u organizaciji Zaklade Friedrich Ebert. Tema sastanka bila je “Zaštita na radu u trgovinskom sektoru Jugoistočne Europe”. Na sastanku su aktivno sudjelovale zaposlenice Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu. Opširnije…

Podsjećamo Vas…
Klasifikacija težine ozljede na radu

Sukladno članku 65. Zakona o zaštiti na radu (NN 071/2014) propisana je obveza prijave svake smrtne i teške ozljede nadležnom tijelu za inspekcijski nadzor (Inspektorat rada Ministarstva rada i mirovinskog sustava) odmah po nastanku predmetne ozljede. Stoga je pravovremena i točna klasifikacija težine zadobivene ozljede na radu od presudne važnosti za propisano djelovanje prema nadležnim tijelima. U tu je svrhu Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu pripremio alat koji Vam može poslužiti kao vodič za procjenu zadobivenih ozljeda na radu, a koji se nalazi ovdje


Tablica obveznog i preporučenog cijepljenja kod radnika

Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu (HZZZSR) izradio je tablicu u kojoj su istaknute obveze i preporuke cijepljenja kod radnika. U tablici su izdvojena zanimanja kod kojih postoji opasnost od izloženosti određenim zaraznim bolestima uz napomene u kojim slučajevima je cijepljenje obvezno, a u kojim slučajevima se cijepljenje samo preporuča. Također se u nastavku nalaze napomene s detaljnijim objašnjenjima o cijepljenjima vezano za pojedine zarazne bolesti. Tablica je izrađena u suradnji s dr. sc. Bernardom Kaićem, prim. dr. med., spec. epidemiologije, Voditeljem službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a dostupna je ovdje.


Europska komisija i zdravlje i sigurnost na radu

Kako bi bolje zaštitila više od 217 milijuna radnika u EU od nesreća na radu, profesionalnih bolesti i bolesti povezanih s radom, Europska je komisija usvojila Strateški okvir za zdravlje i sigurnost na radu 2014-2020 koji identificira ključne izazove i strateške ciljeve za zdravlje i sigurnost na radu, predstavlja ključne akcije i identificira instrumente za njihovo rješavanje. Komisija također radi s Europskom agencijom za zdravlje i sigurnost na radu i Europskom zakladom za poboljšanje životnih i radnih uvjeta vezano uz širenje informacija, pružanje smjernica i promicanje zdravog radnog okruženja. Opširnije…

Upozorenje na hladne valove
Upozorenje na hladnoću

U zimsko vrijeme često čujemo prognoze o prodoru hladnog zraka diljem Europe. Izuzetno hladno vrijeme povećava smrtnost i predstavlja veliki rizik za zdravlje mnogih ljudi, posebno ranjivih skupina. Izloženost niskim temperaturama, bilo u unutarnjem ili vanjskom prostoru, može različito djelovati na zdravlje, od blagih simptoma do ozbiljnih ili po život opasnih zdravstvenih stanja. Stoga je potrebno znati kakve rizike nam hladnoća donosi i za to se pravovremeno pripremiti. Državni hidrometeorološki zavod je pripremio upozorenja o hladnim valovima u Republici Hrvatskoj koja će tijekom perioda od 1. prosinca 2017. godine do 1. ožujka 2018. godine biti objavljivana i na stranicama Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, radi pravovremene zaštite zdravlja cjelokupnog stanovništva, a posebno osoba u riziku, poput radnika koji rade na otvorenom. Napominjemo da HZZZSR ima smjernicu za rad na otvorenom u uvjetima niskih temperatura koja uvelike može pomoći kod organizacije rada u navedenim uvjetima.

Čestitka

Djelatnici Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu
žele Vam Sretan Božić i uspješnu 2018. godinu

IV/2017
www.hzzzsr.hr
e-mail: hzzzsr@www.hzzzsr.hr

Ukoliko ne želite primati e-novine i druge obavijesti HZZZSR-a, molimo Vas odjavite se OVDJE.