Konferencija “Unaprjeđenje mentalnog zdravlja vulnerabilnih skupina”

Konferencija „Unaprjeđenje mentalnog zdravlja vulnerabilnih skupina” bila je održana 20. veljače 2020. godine u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Konferencija je označavala početak istoimenog projekata kojeg provode Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao partner u projektu.  Projekt je financiran je od strane Ministarstva zdravstva.

Cilj projekta je podići svijest radnika i poslodavaca o psihosocijalnim rizicima na radnom mjestu, stresu i zdravstvenim posljedicama koje ostavlja, te potaknuti suradnju na prevenciji stres s naglaskom na očuvanje mentalnog zdravlja radno aktivnog stanovništva.

Konferencija je zamišljena kao početni događaj trogodišnjeg projekta koji će se osim u gradu Zagrebu, provoditi sljedeće tri godine u većim gradovima u Republici Hrvatskoj.

Predavači na konferenciji  bili su stručnjakinje/stručnjaci koji se u svom svakodnevnom radu i praksi bave područjem radnih odnosa, zaštite zdravlja na radu te zdravstvenim posljedicama stresa.

Teme predavanja konferencije bila su:

  1. Zakonska regulativa vezana za obveze poslodavaca sukladno Zakonu o zaštiti na radu i Zakonu o radu
  2. Izvori i posljedice stresa na radnom mjestu
  3. Poremećaji zdravlja uzrokovani stresom na radnom mjestu – burnout sindrom, mobbing, depresija i psihosomatski poremećaji zdravlja
  4. Procjena rizika i upravljanje stresom na radu