Stručni skup „Rizici na poslovima u šumarstvu i mjere zaštite na radu“

U organizaciji Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Hrvatskih šuma u UŠP Delnice je 12. srpnja 2019. održan stručni skup „Rizici na poslovima u šumarstvu i mjere zaštite na radu“. Skupu su prisustvovale djelatnice Službe za medicinu rada Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo; dr. sc. Ana Bogadi Šare, prim. dr. med., Marija Batak, dipl. ing. sig. te Karmen Bradvica – Kelava, dr. med.

Okupljenima se u ime organizatora, Uprave šuma Podružnice Delnice, uvodno obratila Ivana Pečnik – Kastner, voditeljica Podružnice Delnice, nakon čega su skup pozdravili i predsjednik Gradskog vijeća Grada Delnice Goran Bukovac te Dražen Opalić, pomoćnik ministra rada i mirovinskog sustava.

Izlaganja je započeo načelnik Sektora zaštite na radu u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, g. Jere Gašperov, prikazom stanje ozljeda na radu u Republici Hrvatskoj u razdoblju 2017. – 2018. godine. Drago Klarić, voditelj Službe zaštite na radu u Hrvatskim šumama prikazao je ključna pravila zaštite na radu u odnosu na rizike od ozljeda na radu i profesionalnih bolesti na poslovima sječe i privlačenja drvnih sortimenata u šumarstvu. Nenad Šepelj iz tvrtke Indikator Labin izložio je inspekcijska iskustva i nalaze o provedbi zaštite na radu na poslovima u šumarstvu te navedeno popratio primjerima ozljeda na radu i utvrđenih nepravilnosti. Stručna suradnica Službe za medicinu rada Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. Karmen Bradvica – Kelava održala je predavanje pod nazivom „Vrste i značaj uporabe osobne zaštitne opreme na poslovima u šumarstvu“, dok je Ivan Radić, dipl. ing., djelatnik Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prezentirao najčešće zarazne bolesti u djelatnosti šumarstva. Stručni suradnik za ZNR i PPZ objekata, Boris Kolombo govorio je o iskustvima i praksi u odnosu na radnike u šumarstvu, a za kraj je Ana Šijaković, dipl. ing. sig., iznijela primjere i iskustva sudskog vještaka za područje zaštite na radu.