Potpisan Sporazum o suradnji između Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, doc. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med. i dekan Kineziološkog fakulteta, prof. dr. sc. Tomislav Krističević potpisali su dana 6. svibnja 2019. Sporazum o suradnji. Potpisivanjem ovog Sporazuma stvorena je platforma za razvoj kineziologije rada koja će se ostvariti kroz sinergiju interdisciplinarne suradnje kineziologije i medicine rada.
Sporazum o suradnji inicirale su promotorice i idejne začetnice koncepta kineziologije rada u Hrvatskoj, doc. dr. sc. Josipa Nakić i prim. dr. sc. Marija Bubaš, spec. medicine rada i sporta, pomoćnica ravnatelja HZJZ za medicinu rada.
Sada su i formalno otvorena vrata stručne i znanstvene suradnje od izvedbe nastavne djelatnosti do provedbe stručnih i razvojnih projekata iz područja kineziologije i medicine rada. Važno je napomenuti da interdisciplinarnost koju nalazimo u kineziologiji rada u konačnici treba ponuditi odgovore na izazove suvremene medicine rada i istraživanja pokreta ljudskog tijela te je ujedno i jedan od načina ostvarenja „One Health“ pristupa Svjetske zdravstvene organizacije.

Podršku razvoju koncepta kineziologije rada dala je ravnateljica Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak i doc. dr. sc. Milan Milošević voditelj Suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije za medicinu rada u Hrvatskoj, ujedno predstojnik Katedre za zdravstvenu ekologiju i medicinu rada i sporta i voditelj Centra za sportsku medicinu i unaprjeđenje zdravlja na radu.

Slika 1. Prim. dr. sc. Marija Bubaš, doc. dr. sc Krunoslav Capak, prof. dr. sc. Tomislav Krističević i doc. dr. sc. Josipa Nakić, s lijeva na desno.

Slika 2. Doc. dr. sc. Milan Milošević, prim. dr. sc. Marija Bubaš, doc. dr. sc. Josipa Nakić, prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, s lijeva na desno.