ICOH – međunarodni simpozij pod pokroviteljstvom HZZZSR

U Zagrebu je, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH gospođe Kolinde Grabar Kitarović, od 26. do 28. listopada 2017. godine. održan simpozij “Education in OSH, emerging trends and unmet needs”, čiji su organizatori bili Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu (HZZZSR) i tri znanstvena odbora International Commission on Occupational Health- ICOH, i to Znanstveni odbor za izobrazbu i usavršavanje u zaštiti zdravlja na radu, Znanstveni odbor Ruralno zdravlje: poljoprivreda, pesticidi i organske prašine te Znanstveni odbor Učinkovitost u službama medicine rada. Simpoziju su prisustvovali i predstavnici  vodećih međunarodnih organizacija i udruga (WHO Collaborating Center, ILO International Training Center, EASOM, ENETOSH).

Ovo je prvi međunarodni simpozij takve vrste održan u gotovo deset godina. Teme simpozija obuhvatile su iskustva u izobrazbi zdravstvenih djelatnika: trenutnu situaciju i nezadovoljene potrebe širom svijeta, međunarodnu suradnju u jačanju kapaciteta i izobrazbi u zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu, izobrazba studenata i stručnjaka – rješavanje problema i kako to učiniti, izobrazba novih ciljnih skupina, međunarodni čimbenici u i izobrazbi u zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu, suradnja između liječnika u obiteljskoj medicini i medicini rada: suradnja i perspektive za budućnost, djelotvornost u službama medicine rada te izobrazba u zaštiti zdravlja na radu u poljoprivredi. Na simpoziju su aktivno sudjelovali i zaposlenici HZZZSR s posterima na odabrane teme simpozija.

Simpozij je završio kratkim videom u kojem je prikazan intervju sa svim ključnim predavačima simpozija koji su odgovorili na tri pitanja: što smatraju važnim izazovom u zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu u idućih pet godina i zašto te da navedu najvažniji izazov u svom području rada blisko povezani s temom ovog simpozija.

 

 

Zaključno, na simpoziju je sudjelovalo 90 sudionika iz 26 zemalja svijeta sa svih kontinenata, Europe, Azije, Afrike, Australije te Sjeverne i Južne Amerike. Ta činjenica još jednom potvrđuje važnost zaštite zdravlja i sigurnosti na radu na međunarodnoj razini te bitnu ulogu izobrazbe u jačanju postojećih kapaciteta u tom području.