Sudjelovanje na međunarodnoj konferenciji “Today’s threats in the workplace – theoretical and practical aspects”

U poljskom gradu Rzeszowu, 6. i 7. travnja 2017. godine, održana je međunarodna konferencija  “Today’s threats  in the workplace – theoretical and practical aspects”. Konferenciju su organizirali rzeszowski i krakowski ogranak Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Pracowników Służby BHP u suradnji s Fakultetom za menadžment Sveučilišta u Rzeszowu. Predstavnice Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, dr.sc. Sonja Damjanović Dešić, dipl. ing. kemije i Helena Koren, mag. psih, aktivno su sudjelovale na konferenciji.

Dr.sc. Sonja Damjanović Dešić, dipl. ing. kemije prezentirala je rad Contemporary Approach to Risk Assesment in Croatia“.  U radu je prikazano kako su promjene u hrvatskom zakonodavstvu i aktivnosti koje je provodio Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, a  vezano na izradu procjene rizika utjecale na broj ozljeda na radu i profesionalnih bolesti unatrag 25 godina.

Helena Koren, mag. psih prezentirala je aktivnosti Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu na području upravljanja stresom na radu u predavanju naziva: Psychosocial Risks at Work – Croatian Institute for Health Protection and Safety at Work in action

Konferencija je bila namijenjena stručnjacima u području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, poslodavcima, nevladinim organizacijama i udrugama koje djeluju u području zaštite sigurnosti i zdravlja radnika. Sudjelovali su predstavnici Poljske, Hrvatske, Mađarske, Rusije, Belgije, Danske i Španjolske. Konferencija je bila prilika za podjelu iskustava na području procjene rizika i zaštite zdravlja radnika na radnim mjestima u različitim sektorima diljem Europske Unije. Prepoznat je zajednički cilj – potreba za razvijanjem metoda  identifikacije opasnosti, pravilne procjene rizika radnih mjesta te provođenja mjera koje će učinkovito ukloniti postojeće rizike na mjestima rada. Dodatno se naglasila potreba za suradnjom svih dionika na području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu: radnika, poslodavaca, stručnjaka zaštite na radu, sindikata, udruga i nevladinih organizacija.

Više o konferenciji možete vidjeti na sljedećoj poveznici: http://konferencja-bhp.pl/.