Sudjelovanje na seminaru “Good practices for Healthy Workplaces: Let’s learn from each other”

Od 16. do 18. ožujka 2017. u Beogradu je održan međunarodni seminar “Good practices for Healthy Workplaces: Let’s learn from each other”. Djelatnica našeg Zavoda, psihologinja Helena Koren pozvana je na seminar kao predavač te je predstavila temu „Stres na radnom mjestu: Što se može poboljšati?“.

Seminar je održan u organizaciji Svjetske organizacije radnika (WOW – Europe), Europskog centra za radnička pitanja (EZA) te Samostalnog sindikata zaposlenih u bankama, osiguravajućim društvima i drugim financijskim organizacijama Srbije (SS BOFOS), a bio je namijenjen sindikalnim čelnicima i dužnosnicima sindikata s područja Europe. Prisutni su bili predstavnici sindikata iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Slovačke, Slovenije, Austrije, Belgije, Španjolske i Portugala. Sudionici su bili informirani o nacionalnim strategijama zaštite zdravlja i sigurnosti na radu te aktualnim temama stresa na radu i preventivnim alatima, kao što su Kontrolne točke za prevenciju stresa na radu Svjetske organizacije rada. Uz to, pažnja se posvetila demografskim promjenama u svijetu rada i starijim radnicima, kao dio kampanje EU-OSHE 2016 – 17: Healthy Workplaces for All Ages, s ciljem širenja primjera dobre prakse u suočavanju s problemima na području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu diljem Europe.

Djelatnica Zavoda, psihologinja Helena Koren je u svom predavanju pod nazivom „Stres na radnom mjestu: Što se može poboljšati?“ govorila o stresu na radu, procjeni psihosocijalnih rizika na radnom mjestu i mjerama prevencije koje se mogu implementirati u radne organizacije s ciljem stvaranja zdravijeg psihosocijalnog radnog okruženja. Sudionici seminara pokazali su veliko zanimanje za predstavljene teme te je prepoznata potreba za daljnjim i novim akcijama u borbi protiv stresa na radu te drugih problema u području zaštite zdravlja na radu.

Seminar je sudionicima omogućio razmjenu iskustava i primjera dobre prakse raznih načina rješavanja problema stresa na radnom mjestu u zemljama Europe.