Održani Stručni seminari „Izazov: Stres na radu – Prevencijom psihosocijalnih rizika do zdravog radnog mjesta“

15. i 16. ožujka 2017. godine u Rijeci djelatnice HZZZSR-a, Helena Koren, mag. psih i Ana Zavalić, dr. med održale su stručni seminar Izazov: Stres na radu – Prevencijom psihosocijalnih rizika do zdravog radnog mjesta.

Prvi seminar održan u Dječjem vrtiću Rijeka bio je namijenjen predstavnicima Centara predškolskog odgoja te predstavnicima Podcentara predškolskog odgoja te članovima stručnog tima, psiholozima, pedagozima, edukacijskim rehabilitatorima te zdravstvenim djelatnicima zaposlenima u podružnicama DV Rijeka.

Kompleksna djelatnost dječjih vrtića obuhvaća programe odgoja, obrazovanja, zdravstvene zaštite, prehrane i socijalne skrbi djece predškolske dobi te su zaposlenici dječjih vrtića jedna od skupina zaposlenika koja je podložna povišenim razinama stresa na radu. Tijekom seminara bio je predstavljen osnovni model uzroka i posljedica stresa na radu, kao i specifični psihosocijalni rizici koji proizlaze iz vrtićkog radnog okruženja te mjere prevencije. Objašnjene su osnove procjene rizika radnih mjesta, s naglaskom na procjenu psihosocijalnih rizika te je kroz radionicu predstavljen upitnik za procjenu ove vrste rizika. Uočen je nedostatak podataka o izloženosti stresu na radu među zaposlenicima dječjih vrtića diljem Europe, kao i Republike Hrvatske. Sudionici su ukazali na potrebu za provođenjem istraživanja o stresu na radu među zaposlenicima dječjih vrtića na nacionalnoj razini.

Drugi seminar održan je u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ za potrebe djelatnika Zavoda. Svrha ovog predavanja je educirati zdravstvene djelatnike kako prepoznati izvore stresa u svom radnom okruženju i osvijestiti simptome i posljedice stresa na svom primjeru te naučiti što se može poduzeti u radnom okruženju kako bi radno mjesto bilo zdravije i sigurnije za sve radnike. Podizanje svijesti i informiranje o stresu među zdravstvenim djelatnicima prvi je korak u uspješnom upravljanju stresom na radu, podizanju kvalitete radnog života te zaštiti zdravlja i dobrobiti radnika u specifičnom radnom okruženju kao što je zdravstveni sektor.

 

11. veljače 2017. godine djelatnice HZZZSR-a, Helena Koren, mag. psih i Ana Zavalić, dr. med održale su stručni seminar Izazov: Stres na radu – Prevencijom psihosocijalnih rizika do zdravog radnog mjesta u sklopu Sekcije psihologa u medicini rada, u organizaciji Hrvatskog psihološkog društva.

Seminar je bio namijenjen psiholozima u medicini rada koji pokazuju velik interes za područje procjene psihosocijalnih rizika i provođenje mjera prevencija unutra radnih organizacija. Psiholozi u medicini rada mogu ponuditi stručna znanja primjenjiva na području zaštite zdravlja na radu te doprinijeti smanjivanju razina stresa na radu te očuvanju zdravlja i dobrobiti radnika.

Na seminaru je predstavljen teorijski dio o odnosu psihosocijalnih rizika i stresa na radu te adekvatnim postupcima procjene psihosocijalnih rizika i upravljanja stresom na radu, u skladu s nacionalnim zakonodavstvom. Radionica je obuhvaćala primjenu upitnika za procjenu psihosocijalnih rizika te interpretaciju rezultata.

Seminar Izazov: Stres na radu pokazao se primjenjivim na različite skupine dionika koji sudjeluju u procesu upravljanja psihosocijalnim rizicima i stresom na radu. Podizanje svijesti o stresu na radu te pružanje informacija o ovoj temi, prvi je korak u sustavnom upravljanju psihosocijalnim rizicima na radnom mjestu.

 

6. i 7. veljače 2017. godine djelatnice HZZZSR-a, Helena Koren, mag. psih i Ana Zavalić, dr. med održale su stručni seminar Izazov: Stres na radu – Prevencijom psihosocijalnih rizika do zdravog radnog mjesta u Dječjem vrtiću Maslačak na 2 lokacije, Zaprešić i PO Brdovec.

Seminar je bio namijenjen svim zaposlenicima dječjeg vrtića: odgajateljicama, stručnom timu i zdravstvenim djelatnicima te drugim zaposlenicima kao što su kuharice, spremačice i domari.

Uočen je nedostatak podataka o izloženosti stresu na radu među zaposlenicima dječjih vrtića diljem Europe, kao i Republike Hrvatske. S obzirom na kompleksnu djelatnost dječjih vrtića koji provode programe odgoja, obrazovanja, zdravstvene zaštite, prehrane i socijalne skrbi djece predškolske dobi, zaposlenici dječjih vrtića također su jedna od skupina zaposlenika koja je podložna visokim razinama stresa na radu. Za potrebe dječjeg vrtića, tijekom seminara bio je predstavljen osnovni model uzroka i posljedica stresa na radu, kao i specifični psihosocijalni rizici koji proizlaze iz vrtićkog radnog okruženja. Predstavljeni su rezultati prethodno provedenog anketiranja zaposlenika vezano za procjenu psihosocijalnih rizika na radnim mjestima u vrtiću koji su potakli dijalog između ravnateljstva, stručnog tima i zaposlenika vrtića, a što je važan korak u učinkovitom upravljanju psihosocijalnim rizicima na radnom mjestu. Osim toga, seminar je uključio i kraću radionicu o strategijama suočavanja sa stresom, učinkovitim i neučinkovitim načinima stresa što je izazvalo velik interes i uključivanje zaposlenika.

Pokazalo se da postoji potreba za provođenjem edukacija vezano za stres na radu te uključivanjem zaposlenika u preventivne aktivnosti u području djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja.