Humidex

Indeks topline

 

Indeks topline je veličina koja je izračunata na temelju izmjerene temperature zraka i njegove relativne vlažnosti. To je pokazatelj temperature kako je ljudski organizam subjektivno osjeća. Veličina je neimenovan broj, ali se može poistovjetiti s jedinicama temperature.

Ljudsko tijelo se normalno rashlađuje znojenjem, odnosno isparavanjem, čime se toplina odvodi s tijela. Međutim, ako je relativna vlažnost visoka, brzina isparavanja se smanjuje, a time je i rashlađivanje tijela manje nego kad je zrak suh. Vršena su mjerenja subjektivnih opisa osoba pri različitim kombinacijama temperature i vlažnosti zraka i sačinjen je indeks topline.

 

Humidex

Humideks  indeks jedan je od toplinskih indeksa pomoću kojih procjenjujemo toplinsko opterećenje radnika koji izvodi neke poslove na otvorenom na visokim temperaturama i mjeri se za temperature radnog okoliša iznad 26 °C i vlažnost zraka iznad 40%.

Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu omogućuje Vam da pomoću kalkulatora toplinskog stresa sami odredite toplinsko opterećenje radnika. Potrebno je samo znati temperaturu i relativnu vlagu zraka na osnovu kojih se izbaci vrijednost Humideksa, a u tablici ispod pogledate u kojem se području rizika nalazi radnik ukoliko nastavi s radom u takvim uvjetima.

Vrijednosti indeksa bazirane su na temperaturi mjerene u hladu, tako da je potrebno izvršiti korekciju dobivene vrijednosti indeksa. Na suncu indeks raste za oko 8 °C, a ukoliko radnik ima na sebi osobnu zaštitnu opremu koja ga dodatno opterećuje, vrijednost iščitanog indeksa  treba uvećati za 1-10 °C (ovisno o vrsti opreme – pogledati smjernicu za rad na otvorenom u uvjetima visokih temperatura).