Posljednji sastanak konzorcija i dionika projekta JADECARE

Dana 24. rujna 2023. u Budimpešti u Mađarskoj održan je posljednji sastanak konzorcija i dionika projekta JADECARE – Zajednička akcija za provedbu digitalno omogućene integrirane skrbi usmjerene na pojedinca.

U ovom trogodišnjem projektu je sudjelovao Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u svojstvu partnera, a u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Projekt JADECARE omogućio je pružanje informacija vezanih uz jačanje kapaciteta i mogućnosti transformacije zdravstvenog sustava s naglaskom na prelazak na digitalizirani osobniji pristup pacijentu kao pojedincu , a sve to putem primjera dobre prakse. Ponuđena su četiri primjera dobre prakse te pomoć prilikom implementacije istih u vlastite zdravstvene sustave.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s dionicima obvezao se implementirati određene značajke Baskijske zdravstvene strategije u starenju i kronicitetu: dobra praksa integrirane skrbi i Digitalnog putokaza prema dobroj praksi integriranog zdravstvenog sektora (primjer dobre prakse iz Danske). U sklopu projekta, provedeno je ispitivanje među liječnicima obiteljske medicine o korištenju aplikacije Portal zdravlja u komunikaciji s pacijentima, izvršila se promocija korištenja digitalnih alata od strane liječnika obiteljske medicine i pacijenata, te se aktivno radilo na izradi pisanih i video materijala za web stranicu posvećene najčešćim kroničnim nezaraznim bolestima, a koja se kao finalni dio projekta kreirale i aktivirala. Osnovni cilj web stranice koja je prvenstveno namijenjena osobama oboljelima od kroničnih bolesti s naglaskom na diabetes mellitus tip 2 jer osnaživanje brige za vlastito zdravlje, bolje razumijevanje zdravstvenog stanja i liječenja, te poboljšavanje odnosa liječnik-pacijent.

Na održanog sastanku, voditelji projekta su još jednom prikazali tijek i krajnje rezultate projekta, a odabrani dio predstavnika institucija iz drugih zemalja članica uključenih u projekt su prikazali implementaciju primjera dobre prakse u svoj zdravstveni sustav prikazujući i održivost istog. Sve zemlje članice su također izradile finalne postere, a isti su bili izloženi u dvorani u kojoj se sastanak održavao. Na dio sastanka su pozvani dionici koji su prikazali primjere digitalizacije unutar njihovih zdravstvenih sustava, njihovu održivost i praktičnost primjene. Na kraju sastanka održana je i panel rasprava gdje su svi panelisti imali priliku iskazati zadovoljstvo projektom i temeljima koji su udareni za sve druge projekte Joint Action incijative uz nadu da su implementirani primjeri dobre prakse ostati održivi.“