IX. savjetovanje “Zaštita na radu u regiji Alpe-Jadran” – Opatija, 11. i 12. travnja 2019. Grand Hotel Adriatic

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava Republike Hrvatske (MRMS) nastavilo je i ove godine korisnu suradnju s austrijskim partnerima u cilju izmjene iskustava sa zemljama u regiji u području zaštite na radu. MRMS zajedno s ostalim suorganizatorima (Zavod za istraživanje i razvoj sigurnosti, udruga za promicanje zaštite) uz pokroviteljstvo Ministarstva rada, socijale i zaštite potrošača Republike Austrije, AUVA-Opće ustanove za osiguranje od nesreća i Inspekcije rada Republike Austrije, organizira već  9. savjetovanje.

Savjetovanje je bilo namijenjeno svima koji se bave zaštitom na radu, stručnjacima za zaštitu na radu iz trgovačkih društava, inspektorima rada, specijalistima medicine rada, poslodavcima, sindikatima, povjerenicima radnika za zaštitu na radu kao i sindikalnim povjerenicima, stručnjacima iz ovlaštenih trgovačkih društava, članovima udruga iz područja zaštite na radu.

Organizirano je sa svrhom da ugledni stručnjaci iz EUOSHA-e, tj. Europske agencije za zaštitu na radu te Austrije, Hrvatske i Slovenije razmijene nove spoznaje i aktualna iskustva iz područja zaštite na radu i medicine rada.

Ispred službe za medicinu rada HZJZ sudjelovale su na skupu s plenarnim izlaganjima:

 

  • dr. sc. Sonja Damjanović Dešić, dipl. ing. kem.: Izloženost karcinogenim tvarima, prezentacija
  • prim. dr. sc. Marija Bubaš, spec. med. rada i sporta, HZJZ kao moderator i predavač, s predavanjima: Rak uzrokovan uvjetima na radnom mjestu (prezentacija) i Medicina rada – sada u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (prezentacija).

Od ostalih zanimljivih predavanja izdvajamo:

Nalazi Inspektorata rada u području zaštite na radu (Goran Beroš, dipl .ing. stroj.)

te izlaganja kolega iz Austrije u sekciji ISO 45001-Upravljanje zdravljem i sigurnošću na radu

Iskustva iz Republike Austrije (Andreas Drivodelits, dipl. ing., Inspekcija rada Republike Austrije)

Iskustva od strane certifikatora  (Miloš Šeražin, dipl. ing.)

te u sekciji Medicina rada izlaganje

Obilazak radnog mjesta s obzirom na promijenjeno zdravstveno stanje radnika (Krsto Herljević, mag. ing., dr. sc. Ivana Kerner, spec. med. rada i sporta)

Medicina rada u Austriji – poslovi specijaliste/ice medicine rada (dr. Anna Geroldinger, inspektorica rada, spec. med. rada, Inspekcija rada Republike Austrije)

Zadaće i djelovanje u Odjelu za prevenciju AUVA-e (Harald Filipot, ing., AUVA)

Sve prezentacije sa savjetovanja možete pogledati ovdje