II/2018

II/2018

Ukoliko ne vidite pročitati newsletter kliknite ovdje.

HZZZSR-u uručena nagrada ICOH-a

Na ceremoniji dodjele nagrada Međunarodne komisije za medicinu rada (ICOH, International Comission on Occupational Health) održanoj 30. travnja 2018. godine u vrijeme ICOH-ovog međunarodnog kongresa u Dublinu, glavni tajnik ICOH-a, prof. dr. sc. Sergio Iavicoli uručio je ravnateljici Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, dr. sc. Mariji Bubaš, nagradu za uspješnu organizaciju ICOH međunarodnog simpozija „Education in OSH, emerging trends and unmet needs“ održanog u listopadu 2017. godine u Zagrebu. Simpozij su zajedničkim snagama organizirali HZZZSR i ICOH-ov Znanstveni odbor za izobrazbu i usavršavanje u medicini rada, a održan je pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

HZZZSR obilježio Nacionalni dan zaštite na radu
Dani otvorenih vrata HZZZSR-a

Povodom početka EU OSHA Kampanje za zdrava radna mjesta i obilježavanja Nacionalnog dana zaštite na radu (28. 4.), Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu organizirao je Dane otvorenih vrata od 23. do 27. travnja 2018. godine.
Radnicima, poslodavcima, stručnjacima zaštite na radu i svima koji su imali pitanja ili su tražili savjet vezano uz ozljede na radu, profesionalne bolesti, zdravstvenu sposobnost za rad, uvjete rada, procjenu rizika bili su na raspolaganju specijalisti medicine rada i sporta i stručnjaci zaštite na radu HZZZSR-a.
Ovo događanje upriličeno na adresi Radoslava Cimermana 64a (Kajzerica) od 23. do 27. travnja 2018. godine u vremenu od 11 do 19 sati.

Potaknuti pozitivnim iskustvom sudionika koji su došli na Dane otvorenih vrata, ovo događanje biti će redovito organizirano..

—————————————————————————————————————

HZZZSR u „Dobro jutro Hrvatska“

28. travnja obilježen je međunarodni dan zaštite zdravlja i sigurnosti na radu. O obilježavanju ovog dana i aktivnostima HZZZSR-a u kampanji EU-OSHA o sigurnom radu s opasnim tvarima u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorile su ravnateljica Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu dr. sc. Marija Bubaš i dr. sc. Sonja Damjanović Dešić, dipl. ing. kemije.

HZZZSR sudjelovao na smotri Hrvatskog crvenog križa
U subotu 5. svibnja 2018. godine Hrvatski crveni križ održao je smotru u zagrebačkom parku Zrinjevac povodom obilježavanja 140. rođendana Hrvatskog Crvenog križa i 16. obljetnice Zapovjedništva za potporu Hrvatske vojske. Samoj smotri prethodio je mimohod centrom Zagreba dok je svečani program održan u Paviljonu na Zrinjevcu. Na početku programa nazočnima su se obratili predsjednik HCK dr. Josip Jelić, izvršni predsjednik HCK Robert Markt, general bojnik Mladen Fuzul, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, izaslanik predsjednika Vlade RH Zvonimir Frka Petešić i izaslanik Predsjednice RH dr. Tomislav Madžar. Posjetitelji su imali priliku izmjeriti krvni tlak, razinu šećera u krvi, indeks tjelesne mase, vježbati postupak reanimacije te uživati u nastupima Orkestra Hrvatske ratne mornarice i klape Sveti Juraj. Na smotri su sudjelovale djelatnice HZZZSR-a Dijana Krišto i Natalija Pejnović.
Održani domaći skupovi
Dobra praksa u zaštiti na radu (2)

Stručni skup pod nazivom „Dobra praksa u zaštiti na radu 2“ zbog velikog interesa ponovo je održan 11. svibnja 2018. u prostorijama Hrvatskog liječničkog zbora u Zagrebu. Organizatori skupa bili su Hrvatsko društvo za medicinu rada Hrvatskog liječničkog zbora (HDMR-HLZ) i Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu (HZZZSR). Stručni skup bio je namijenjen specijalistima medicine rada i stručnjacima zaštite na radu. Na skupu su aktivno sudjelovale i predstavnice HZZZSR-a, Helena Koren i Sonja Damjanović Dešić s predavanjima:
Dobra praksa u upravljanju stresom – H. Koren, mag. psih.
Primjer dobre suradnje u smanjivanju ozljeda u bolnicama – dr. sc. S. Damjanović Dešić, dipl. ing. kemije. Više o programu skupa možete naći ovdje.

————————————————————————————————————-
Radionica o klimatskim promjenama i njihovom utjecaju na zdravlje

Radionica o klimatskim promjenama i njihovom utjecaju na zdravlje održana je 15. i 16. svibnja 2018. na Brijunima. Radionicu je organizirala Akademija medicinskih znanosti Hrvatske u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. Ovom prilikom razgovaralo se o važnosti prevencije i ključnim aktivnostima koje treba poduzeti kako bi se spriječio negativni utjecaji toplinskih i hladnih valova na zdravlje. Na ovoj radionici, kao predstavnik Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu sudjelovao je Zlatko Šarić, dipl. ing. agr.

———————————————————————————————————–
Stručni skup „EU-OSHA kampanja – Siguran rad s opasnim tvarima“

Stručni skup „EU-OSHA kampanja – Siguran rad s opasnim tvarima“ održan je 10. svibnja 2018. godine u Hotelu International u organizaciji Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu. Pokrovitelj skupa bila je Europska agencije za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA) koja je ove godine započela dvogodišnju kampanju „Zdrava mjesta rada upravljaju opasnim tvarima”
Više o održanim predavanjima možete vidjeti ovdje

——————————————————————————————————————–

Stručni skup: Zaštita zdravlja i sigurnost na radu

Opasni poslovi uz opasne tvari

U organizaciji Hrvatske udruge za zdravo radno mjesto 24. svibnja 2018. godine održan je stručni skup: „Zaštita zdravlja i sigurnost na radu:Opasni poslovi uz opasne tvari“. Na stručnom skupu prezentirane su brojne zanimljive teme vezane uz opasne tvari. Djelatnice Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu aktivno su sudjelovale na ovom skupu: dr. sc. Sonja Damjanović Dešić, dipl. ing. kemije, održala je predavanje pod nazivom: „Zakonodavstvo vezano uz zaštitu radnika od rizika zbog izloženosti karcinogenim i mutagenim tvarima“, a Natalija Pejnović, mag. ing. techn. text. održala je predavanje o nanotehnologiji i nanočesticama pod nazivom „Bilo kuda nano svuda“.

————————————————————————————————————–
Promocija EU-OSHA kampanje o opasnim tvarima: OZO pri radu s opasnim tvarima

U Hrvatskom zavodu za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu 6. lipnja 2018. održan je stručni skup „EU-OSHA kampanja – Osobna zaštitna oprema za rad s opasnim tvarima“. Prisutne je pozdravila dr. sc. Marija Bubaš, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu. Na ovom skupu održana su četiri predavanja i to: „Zakonodavstvo u radu s opasnim tvarima“ (dr. sc. Sonja Damjanović Dešić, dipl. ing. kemije); Osobna zaštitna oprema za zaštitu lica, očiju i dišnog sustava (Marija Batak, dipl. ing.); Zaštitna odjeća, rukavice i cipele pri radu s opasnim tvarima (Natalija Pejnović, mag. ing techn. text.); Prva pomoć pri radu s opasnim tvarima (Marina Milaković, dr. med.). Seminar je završio razmjenom iskustava i mišljenja polaznika na temu osobne zaštitne opreme za rad s opasnim tvarima.

———————————————————————————————————-

HZZZSR sudjelovao na Danu poduzetnika Hrvatske udruge poslodavaca

U utorak 12. lipnja 2018. godine u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu održan je Dan poduzetnika Hrvatske udruge poslodavaca koji se smatra najznačajnijim godišnjim skupom hrvatskih poduzetnika i gospodarstvenika. Ovim skupom je ujedno i obilježena 25. godišnjica Udruge, a tema skupa je bila “Nove prilike za novo desetljeće”. Uvodno obraćanje sudionicima skupa održala je predsjednica HUP-a Gordana Deranja, nakon čega su uslijedili pozdravni govori Predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića te Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. U nastavku su održane prezentacije te panel diskusija na temu investicijske klime u Hrvatskoj te su uručene nagrade “Poduzetnici budućnosti” najboljim timovima srednjih škola Hrvatske za njihove poduzetničke ideje. Na skupu su sudjelovale djelatnice HZZZSR-a Sonja Damjanović Dešić i Dijana Krišto.

———————————————————————————————————-

HZZZSR na skupu-radionici „Vještačenje, problemi, rješenja i nove informacije – ujednačavanje kriterija vještačenja“

Dana 20. lipnja 2018. godine u Zagrebu je održan Stručni skup-radionica „Vještačenje, problemi, rješenja i nove informacije – ujednačavanje kriterija vještačenja“ u organizaciji Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom na kojem je aktivno sudjelovao i Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu. Ravnateljica HZZZSR-a, dr. sc. Marija Bubaš, dr. med., spec. med. rada i športa, održala je predavanje na temu „Uloga medicine rada u utvrđivanju sposobnosti za rad za poslove s posebnim uvjetima“ dok je Tamara Radošević, dr. med., spec. med. rada i športa održala predavanje na temu: „Zapošljivost osoba s poremećajem iz spektra autizma“.

Održani međunarodni skupovi

21. ENETOSH Network sastanak

Europska mreža za obrazovanje i osposobljavanje iz zaštite na radu i zaštite zdravlja (ENETOSH-European Network Education and Training in Occupational Safety and Health) organizirala je 21. ENETOSH Network sastanak, koji se održavao od 18. do 20. travnja 2018. u Brightonu, Velika Britanija. Ovom sastanku prisustvovali su dr. sc. Marija Bubaš, dr. med., ravnateljica Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu i Zlatko Šarić, dipl. ing. agr. Svrha sastanka bila je razmjena znanja u vezi s izobrazbom i osposobljavanjem iz zaštite na radu i zaštite zdravlja, te uvođenje sustava certificiranja stručnjaka zaštite na radu koji provode edukaciju iz područja zaštite na radu.

Najava skupova

EASOM Ljetna škola 2018 Zagreb

Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu ove je godine domaćin Ljetne škole Europskog udruženja škola u medicini rada (EASOM). Ljetna škola održati će se u Zagrebu od 22.-25. 8. 2018. na temu „Kako osmisliti, provesti i evaluirati kvalitetan edukativni seminar u području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu“ s posebnim osvrtom na rizike u poljoprivredi. Upravo iz tog razloga biti će organiziran posjet obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu „Šimanović“ u blizini Zagreba. Program Ljetne škole dostupan je ovdje. Informacije o registraciji i mjestu održavanja Ljetne škole dostupni su na http://easomsummerschool2018.org/

————————————————————————————————————-

7. međunarodni stručno – znanstveni skup “Zaštita na radu i zaštita zdravlja”

Od 12. do 15. rujna 2018. održat će se 7. međunarodni stručno – znanstveni skup “Zaštita na radu i zaštita zdravlja”. Mjesto održavanja je Borik-Zadar, hotel Donat. Organizatori skupa su:
• Veleučilište u Karlovcu,
• Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu i
• Boise State University, SAD
Na ovom stručno-znanstvenom skupu, već tradicionalno se okupljaju stručnjaci i znanstvenici iz različitih struka s ciljem razmjene znanja i iskustava iz područja zaštite na radu, zaštite zdravlja i zaštite okoliša. Detaljne informacije o Skupu možete pronaći na http://skup-zrzz.vuka.hr/index.php?id=12

 

II/2018
www.hzzzsr.hr
e-mail: hzzzsr@www.hzzzsr.hr

Ukoliko ne želite primati e-novine i druge obavijesti HZZZSR-a, molimo Vas odjavite se OVDJE.