II/2016

Obilježen Svjetski i Nacionalni dan zaštite na radu 
dan_znr_5Svjetski i Nacionalni dan zaštite na radu obilježen je 28. travnja 2016. godine na zagrebačkim trgovima: Cvjetni, Bana Josipa Jelačića i Europskom trgu, bogatim edukativno-promotivnim događanjima, s ciljem isticanja važnosti zaštite zdravlja i sigurnosti na radu. Ovo događanje ujedno je promocija kampanje Europske agencije za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA) pod nazivom Zdrava radna mjesta za svaku životnu dob.


U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, istog dana, svečanim skupom također je obilježen Nacionalni dan zaštite na radu kojeg je ograniziralo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Nacionalno vijeće za zaštitu na radu Republike Hrvatske uz potporu Europske agencije za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA).

Opširnije….


Povodom Svjetskog dana sigurnosti i zdravlja na radu, 28. travnja 2016. godine u edukacijskom centru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) održan je okrugli stol “Zdravstveno ekološki čimbenici u školama“, na kojem su predstavljeni rezultati istraživanja zdravstveno-ekoloških indikatora u zatvorenim prostorima osnovnih škola na području RH provedenih u razdoblju od 2012.- 2014. godine. Djelatnice Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu aktivno su sudjelovale na ovom skupu. Psihologinja Helena Koren upozorila je na izvore i posljedice stresa, dok je Marija Batak, dipl. ing. sig. govorila o obvezama ravnatelja i djelatnika u funkciji očuvanja tjelesnog i mentalnog zdravlja školskog osoblja.Opširnije….

Posjeti tvrtkama

                                         Posjet tvrtkama KRAŠ d.d. i KONČAR – GENERATORI I MOTORI d.d.

U sklopu specijalističkog usavršavanja medicinara rada i sporta, Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu organizirao je za specijalizante medicine rada i sporta te djelatnike HZZZSR-a obilaske radnih mjesta: dana 2. svibnja 2016. u tvrtki “KRAŠ” d.d. te dana 3. svibnja 2016. u tvrtki “KONČAR-GENERATORI I MOTORI” d.d.

Opširnije…

Suradnja s Nezavisnim hrvatskim sindikatima

nhsHrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu provodi kontinuiranu suradnju s Nezavisnim hrvatskim sindikatima (NHS), održavajući stručne seminara za povjerenike radnika za zaštitu na radu. Stručni seminar “Ruke su Vaš najvažniji alat” održan je 6. svibnja 2016, a seminar pod nazivom “Rad na otvorenom u uvjetima visokih temperatura“, zbog dodatnog interesa povjerenika radnika za zaštitu na radu održan je u dva termina i to 2. i 10. lipnja 2016.

Uspješnja suradnja između HZZZSR-a i NHS-a u obliku održavanja stručnih seminara nastavlja se na jesen.
                                                                                                                                          Opširnije…
Stručni seminari HZZZSR-a
“Osobna zaštitna oprema za zaštitu dišnih organa”
maska
Novi stručni seminar pod nazivom “Osobna zaštitna oprema za zaštitu dišnih organa” održan je 12. i 19. travnja 2016. godine, u dvorani Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu. Seminar je besplatan, a odvijao se prema predviđenom programu. Cilj ovog seminara je informiranje o zdravstvenim rizicima pri izloženosti kemijskim štetnostima, te isticanje važnosti uporabe osobne zaštitne opreme pri radu. Ovaj seminar je ujedno edukacija i pomoć pri odabiru i uporabi osobne zaštitne opreme za zaštitu dišnih organa prema načinu djelovanja. Seminar se sastoji od dva izlaganja i praktične radionice. Prvo izlaganje odnosi se na ujecaj kemijskih štetnosti na dišne organe sa zdravstvenog aspekta. Drugo izlaganje obuhvaća pravnu regulativu koja se odnosi na ovo područje, te vrste osobne zaštitne opreme za zaštitu dišnih organa. U drugom dijelu seminara održava se radionica s praktičnim zadacima za pravilan odabir odgovarajuće osobne zaštitne opreme za zaštitu dišnih organa.
“Rad na otvorenom u uvjetima visokih temperatura”
visoke_temperatureJednodnevni stručni seminar s temom „Rad na otvorenom u uvjetima visokih temperaturaodržan je 7. lipnja 2016. godine u dvorani za edukaciju u Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu.
Isti seminar održan je 20. svibnja 2016. u Humu na Sutli, za djelatnike poduzeća Vetropack Straža d.d., te 31. svibnja 2016. u Vinkovcima u organizaciji Društva integralne zaštite Vukovarsko srijemeske županije., kao i 28. lipnja 2016. godine seminar je održan za djelatnike Hrvatske pošte d.d.
Seminar je besplatan, te je namijenjen stručnjacima zaštite na radu, povjerenicima radnika za zaštitu na radu, ovlaštenicima poslodavaca koji se susreću s problemima rada na otvorenom u uvjetima visokih temperatura.
“Razvoj modela za istraživanje nesreća i nezgoda na radu”
Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu održava stručni seminar kao aktivnost u sklopu projekta “Razvoj modela za istraživanje nesreća i nezgoda na radu” na kojem je predstavljen razvijeni model, te plan provedbe testiranja modela za istraživanje nesreća i nezgoda na radu (pilot projekt). Seminar je besplatan, namijenjen je stručnjacima zaštite na radu ili osobama koje kod poslodavca obavljaju poslove zaštite na radu, a koje su zainteresirane za istraživanje nesreća i nezgoda na radu, te sudjelovanje u pilot projektu.

Seminar je održan u tri termina i to 3., 6. i 13. lipnja 2016. u dvorani Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, te 8. lipnja 2016. u Sisku u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Županijska komora Sisak.

 

“Osobna zaštitna oprema za zaštitu od pada s visine “
Stručni seminar pod nazivom “Osobna zaštitna oprema za zaštitu od pada s visine” održan je 8. travnja 2016. godine u organizaciji tvrtke Našicecement d.d. u Našicama za djelatnike poduzeća i stručnjake zaštite na radu.
U organizaciji tvt. Zagrebački holding održan je isti seminar 14. travnja 2016. godine u poduzeću “Vodoopskrba i odvodnja” d.o.o. iz Zagreba, a 26. travnja 2016. godine seminar je održan u organizaciji Udruge za promicanje zaštite ljudi u radnoj i životnoj okolini iz Osijeka.
Prisutni sudionici ovih seminara, ovom su prilikom upoznati sa specifičnim tehnikama rada i komponentama osobne zaštitne opreme koju sačinjavaju odgovarajući sustavi za izvođenje privremenih radova na visini, uz prikaz uzoraka komponenata za rad na visini i edukativne filmove. Seminar je besplatan, te se sastoji od dva dijela, predavanja i praktične radionice.
Podsjećamo Vas …..
                                                             Novi zakonski i podzakonski akti
 Pravilnik o ispitivanju radnog okoliša (NN 16/16)
 Pravilnik o pregledu i ispitivanju radne opreme (NN 16/16)
 Pravilnik o sigurnosti dizala (NN 20/16)
 Pravilnik o opremi i zaštitnim sustavima namijenjenim za uporabu u potencijalno eksplozivnim
 atmosferama (NN 33/16)
 Pravilnik o zdravstvenim uvjetima kojima moraju udovoljavati radnici koji obavljaju poslove s izvorima
 neionizirajućeg zračenja (NN 59/16)

                                         Poziv na 6. Međunarodni stručno znanstveni skup

 zadar2016Pozivamo Vas na 6. Međunarodni stručno-znanstveni skup “Zaštita na radu i zaštita zdravlja” koji  će se održati od 21. rujna do 24. rujna 2016. godine u prostorima Resort Borik – Zadar, Hrvatska.

 Organizatori skupa su:
– Veleučilište u Karlovcu (VUKA)
– Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu (HZZZSR)
– Zavod za unapređivanje zaštite na radu (ZUZNR)
– Boise State University – Center for Health Policy (Boise, Idaho, SAD)

Više o samom skupu, prijavi radova, registraciji i smještaju možete pronaći ovdje.