IV/2015

Međunarodna suradnja HZZZSR-a
Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu kao novi član ENSHPO-a (eng. The European Network of Safety and Health Professional Organisations – ENSHPO).  predstavljen je na 29th MEETING OF ENSHPO, koji je održan 16. i 17. listopada 2015. godine u Sofiji, Bugarska. Predstavljanje Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu na ovom redovitom sastanku ENSHPO-a možete pogledati ovdje, a ujedno je ovo bila prilika za produbljenje suradnje s mrežom ENSHPO, kao i njegovim članovima i stručnjacima.

Popis svih članova ENSHPO-a možete pogledati ovdje.

Skupovi HZZZSR-a
EU kampanja “Upravljanje stresom” i zaštita na radu u RH u 2015. godini
Ministarstvo rada i mirovinskog sustava uz pokroviteljstvo EU – OSHA organiziralo je skup zaštite na radu pod nazivom: EU kampanja “Upravljanje stresom” i zaštita na radu u RH u 2015. godini. Skup je održan u Zagrebu 20. listopada 2015. godine u Branimir centru. Ovim skupom zaokružena je dvogodišnja “EU kampanja za zdrava mjesta rada 2014. – 2015. – Upravljanje stresom” te su prikazani rezulati provedene kampanje u području psihosocijalnih rizika i stresa na radnom mjestu. Na stručnom skupu  aktivno su sudjelovali i predstavnici našeg Zavoda s priloženim izlaganjima koja su dostupna ovdje.

 Seminar “Zaštita na radu u kemijskoj industriji”

Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Hrvatskim zavodom za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu (HZZZSR) organizirala je 19. i 20. listopada 2015. godine u prostorima Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu, edukativni seminar pod nazivom “ZAŠTITA NA RADU U KEMIJSKOJ INDUSTRIJI“. Seminar je održan u okviru Europskog tjedna za sigurnost i zdravlje na radu koji je proglasila Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (European Agency for Safety and Health at Work). Izlaganja djelatnika Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu održana u sklopu dvodnevnog seminara možete pogledati ovdje.


Stručni skup povodom Svjetskog dana AIDS-a

Povodom Svjetskog dana AIDS-a 1.12.2015. godine, održan je u Edukacijskom centru Kliničkog bolničkog centra Zagreb, Kišpatićeva 12, stručni skup pod nazivom “Prevencija krvlju prenosnih infekcija u zdravstvenih djelatnika” kao dio stručnog usavršavanja za zdravstvene djelatnike. Organizator i moderator skupa bila je prim. dr. sc. Bojana Knežević, voditeljica Odjela za osiguranje i unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite KBC Zagreb. Na skupu je aktivno sudjelovala i djelatnica Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu Dijana Krišto, dr.med., spec. medicine rada i sporta, s izlaganjem “Prijava ekspozicijskih incidenata u zdravstvenih radnika u Republici Hrvatskoj“.

Crvena vrpca u obliku petlje (Red Ribbon) simbol je borbe protiv HIV/AIDS-a

 

Nove teme stručnih seminara HZZZSR- a
Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu počeo je s održavanjem novih stručni seminara na temu osobne zaštine opreme i to:

 “Osobna zaštitna oprema za zaštitu tijela”

“Osobna zaštitna oprema za rad na visini”

Stručni seminari namijenjeni su stručnjacima zaštite na radu, poslodavcima, ovlaštenicima poslodavaca, povjerenicima radnika i svima koji se susreću s problemima izbora i primjene osobne zaštitne opreme.Osim predavanja seminari uključuju prikaz uzoraka, edukativne filmove kao i radionicu s prigodnim zadacima, te razmjenom mišljenja polaznika.

Polaznici seminara dobivaju edukativne materijale, letke kao i potvrdu o sudjelovanju. Seminari su besplatni.

Održani stručni seminari u HZZZSR-u
U sklopu kontinuirane edukacije stručnjaka zaštite na radu, a zbog velikog interesa polaznika redovito se provode sljedeći seminari.

Stručni seminar pod nazivom “Rad na otvorenomu u uvjetima niskih temperatura” održan je 26. studenog 2015. godine, u dvorani za edukaciju Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu. Seminar je besplatan, a odvija se prema predviđenom programu.

Stručni seminari pod nazivom “Osobna zaštitna oprema za zaštitu nogu i stopala” i “Osobna zaštitna oprema za zaštitu glave, vrata, očiju i lica” održani su 10. i 13. studenog  2015. godine, u dvorani za edukaciju Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu. Seminar je besplatan, a odvija se prema predviđenom programu.
Stručni seminar pod nazivom “Osobna zaštitna oprema za zaštitu tijela” održan je 25. studenog te 9. i 15. prosinca 2015. godine, u dvorani za edukaciju Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu. Seminar je besplatan, a odvija se prema predviđenom programu.
Stručni seminari pod nazivom “Osobna zaštitna oprema za rad na visini” održani su 18. studenog te 2. i 17. prosinca 2015. godine, u dvorani za edukaciju Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu. Seminar je besplatan, a odvija se prema predviđenom programu.
Edukacijske i istraživačke aktivnosti HZZZSR-a
Treću pedagošku godinu zaredom Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu u suradnji sa srednjim strukovnim školama provodi projekt “Primjena mjera zaštite na radu u srednjim strukovnim školama. Cilj projekta je podizanje razine svijesti učenika kao budućih mladih radnika o važnosti vođenja brige za vlastitu sigurnost i zdravlje na radu.
Publicistika HZZZSR-a
Na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je 7. studenog 2015. godine 2. simpozij pod nazivom Profesionalne bolesti kod stomatologa, a ujedno je 11. prosinca 2015. godine održana promocija sveučilišnog udžbenika “Profesionalne bolesti i bolesti vezane uz rad stomatologa”. Djelatnica Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu Dijana Krišto, dr. med.,specijalistica medicine rada i sporta, aktivno je sudjelovala u održavanju simpozija te je također jedna od autorica navedenog udžbenika. Organizator simpozija te urednik sveučilišnog udžbenika je doc. dr. sc. Marin Vodanović, predstojnik Zavoda za dentalnu antropologiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prodekan za specijalističi studij te specijalist endodoncije i dentalne patologije.
Sadržaj udžbenika možete pogledati ovdje.

 

Obavijest o održavanju Međunarodnog znanstveno – stručnog skupa
U Zagrebu će se od 6. do 8. srpnja 2016. godine održati Međunarodni znanstveno – stručni skup STAR, Stress and Anxiety Research Society Conference, u oganizaciji međunarodne organizacije Stress and Anxiety Research Society. Informacije vezane uz konferenciju možete pogledati ovdje.

 

Čestitka
 

                                                                                                          Vaš Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu