IV/2013

Podsjećamo Vas….
Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obilježava se 1. prosinca različitim aktivnostima s ciljem podizanja svijesti javnosti o HIV/AIDS-a, iskazivanjem solidarnosti prema oboljelima, utjecanja na smanjenje stigme i diskriminacije i skretanje pozornosti na opasnosti koje donosi rizično ponašanje. Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obilježava se od 1988. godine na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije.

Crvena vrpca u obliku petlje (Red Ribbon) simbol je borbe protiv HIV/AIDS-a. Više…

Nove smjernice
Rad u nepovoljnim mikroklimatskim uvjetima

Za rad na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uvjetima nije propisano pri kojim uvjetima bi poslodavac trebao obustaviti radove jer postoji realna opasnost po život i zdravlje radnika.Za rad u hladnjačama nije propisano koliko radnik dnevno može raditi u hladnjači, koliko puta tijekom radnog dana može ulaziti i izlaziti iz hladnjače i dr., a da taj rad ne utječe štetno na zdravlje radnika.
Iz tog razloga, Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu izradio je smjernice u kojima su dane preporuke kako organizirati rad u svakodnevnoj praksi u nepovoljnim mikroklimatskim uvjetima. Pri izradi smjernica osim našeg zakonodavstva korištene su i preporuke nacionalnih institucija Australije, Kanade, SAD-a i EU iz područja sigurnosti.
Rad u hladnjačama je nova smjernica u seriji smjernica za rad u nepovoljnim mikroklimatskim uvjetima.

Rizici u poljoprivredi
Poljoprivreda je djelatnost s vrlo visokim rizikom po zdravlje i sigurnost osoba koje se njome bave. Prema podacima Europske agencije za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu (European Agency for Safety and Health at Work – EU OSHA) stopa teških i smrtnih ozljeda u djelatnosti poljoprivrede u Europskoj Uniji je na visokom drugom mjestu, odmah iza djelatnosti građevinarstva.

Smjernica za siguran rad u poljoprivredi

 Projekti
ISCH COST Action TD1206 (StanDerm) – Development and Implementation of European Standards on Prevention of Occupational Skin Diseases

COST (European Cooperation in Science and Technology – www.cost.eu/about_cost) europska je platforma za povezivanje znanstvenika i stručnjaka raznih usmjerenja i polja djelovanja u ostvarivanju zajedničkog cilja osmišljenih i formiranih unutar pojedinih projekata tzv. Akcija. ISCH COST Action TD1206 (StanDerm) je novi četverogodišnji COST projekt koji okuplja stručnjake iz 26 zemalja sa ciljem razvoja i implementacije europskih standarda u prevenciji profesionalnih kožnih bolesti. U svojstvu članova Upravnog odbora ili suradnika sudjeluju znanstvenici i stručnjaci iz područja medicine rada, dermatologije i kemije iz četiri hrvatske institucije: Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, Kliničkog bolničkog centra Zagreb i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Više….

Suradnja Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu
Posjet farmi krava u Tordincima
Obilazak radnih mjesta i upoznavanje s radnim procesom na farmi Landia u Tordincima kod Vinkovaca organiziran je 29. studenoga 2013. godine. Na automatiziranoj farmi kapaciteta 250 grla muznih krava, mužnju obavljaju četiri robota. Osim mlijeka na farmi se od stajskog gnojiva proizvodi električna energija. U sklopu ovog posjeta obišli smo i seosko imanje “Acin salaš“, gdje sve odiše slavonskom tradicijom. Zahvaljujemo se na toplom i srdačnom dočeku i uspješnoj suradnji.
Stručni skupovi Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu
Održan tečaj iz pomorske medicine za specijaliste medicine rada. Tečaj za dobivanje ovlaštenja za preglede pomoraca i članova posade brodova održan je od 17. do 19. listopada 2013. godine, u prostorijama Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na rada.
Program i sadržaj tečaja propisan je Pravilnikom o utvrđivanju uvjeta zdravstvene sposobnosti članova posade pomorskih brodova, brodica i jahti (NN 93/07).


 

Osnovni tečaj pod nazivom:

PRIMJENA MJERA ZAŠTITE OD IONIZIRAJUĆEG ZRAČENJA – IZOBRAZBA ZA SPECIJALISTE MEDICINE RADA održan je  22. i 23. studenog 2013., a u organizaciji Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu.

Tečaj u trajanju od 12 sati bio je namijenjen specijalistima medicine rada koji do sada nisu pohađali tečaj, a odvijao se prema predviđenom programu. Polaznici tečaja ocijenili su tečaj kao interesantan, sadržajan i dobro organiziran.


Održan stručni seminar u Vinkovcima

Stručni seminar pod nazivom “Ruke su Vaš najvažniji alat” za specijaliste medicine rada i stručnjake zaštite na radu održan je 30. studenog 2013. godine, a odvijao se prema predviđenom programu.
Mjesto održavanja seminara bila je Ustanova za zdravstvenu skrb ZEUS za medicinu rada, Vinkovci, Hansa Dietricha Genschera 16.
Zahvaljujemo ravnatelju Ustanove za zdravstvenu skrb ZEUS za medicinu rada Nikoli Ćupiću, dr. med., na odličnoj organizaciji seminara i srdačnom dočeku.


Održan stručni seminar “Rad na otvorenom u uvjetima niskih temperatura”

Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu održao je stručni seminar „ Rad na otvorenom u uvjetima niskih temperatura“ u Varaždinu (30. listopada), Zagrebu (26. studenog), Osijeku (27. studenog) i Čakovcu (04. prosinca). Seminar je bio namijenjen stručnjacima zaštite na radu ili osobama koje kod poslodavca obavljaju poslove zaštite na radu, a koji se susreću sa problemom organizacije  rada na otvorenom u uvjetima niskih temperatura.
Zahvaljujemo se Udrugama iz područja zaštite na radu na organizaciji seminara u Varaždinu, Osijeku i Čakovcu.

 

Sretan Božić i Nova Godina