III/2012

4. Međunarodni stručno-znanstveni skup “Zaštita na radu i zaštita zdravlja”
4. Međunarodni stručno-znanstveni skup ZAŠTITA NA RADU I ZAŠTITA ZDRAVLJA održao se od 19. do 22. rujna 2012. u Boriku kod Zadra. Na skupu se okupilo više od 200 sudionika iz zemlje i inozemstva.
Suorganizatori četvrtog Skupa bili su: Veleučilište u Karlovcu, Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, Hrvatsko ergonomijsko društvo, Boise State University – Center for Health Policy, Boise, Idaho, USA.
Skup je bio namijenjen liječnicima, stručnjacima zaštite na radu, predstavnicima sindikata, poslodavcima i nevladinim udrugama. Dobra organizacija skupa omogućila je predavanja pozvanih predavača, usmena izlaganja, poster prezentacije i prezentacije tvrtki. Poseban interes sudionika privukao je okrugli stol s raspravom o prijedlogu Zakona o zaštiti na radu na kojem su doneseni konstruktivni zaključci. Više…
Projekt Europsko radno mjesto i alkohol
Radionica “Edukacija specijalista medicine rada i povjerenika zaštite na radu”
U sklopu projekta Europsko radno mjesto i alkohol(Europe an Workplace and Alcohol – EWA) održane su tri edukacijske radionice za specijaliste medicine rada i povjerenike zaštite na radu i to 30. kolovoza 2012. (Zagreb), 31. kolovoza 2012. (Split), te 13. rujna 2012. (Rijeka), a u svrhu osposobljavanja specijalista medicine rada za provođenje pilot projekta i edukaciju radnika vezano uz alkohol i radno mjesto.
Radnici migranti – kako smanjiti zdravstvene rizike?
Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu
organizira u suradnji s
Hrvatskom udrugom za zdravo radno mjesto
T R I B I N U
Radnici migranti – kako smanjiti zdravstvene rizike?
koja će se održati 25. listopada 2012. s početkom u 10 sati u velikoj dvorani kompanije Ericsson Nikola Tesla d.d., Zagreb, Krapinska 45,a prema sljedećem programu.
Ulaz slobodan uz prijavu.
Prijavnice za skup obvezno poslati na mail zdravo.radno.mjesto@gmail.com
Skup će za liječnike biti bodovan od strane Hrvatske liječničke komore.
Svi sudionici dobivaju sažetke izlaganja u pisanom obliku.
Moderator skupa:dr. sc. Bojana Knežević, dr. med., spec. med. rada i sporta
 
Seminar “Ruke su Vaš najvažniji alat”
 Zbog velikog interesa stručnjaka, ponovno Vas pozivamo na jednodnevni seminar

Ruke su vaš najvažniji alat“ koji će se održati u dva termina i to:

21. studenog 2012. (za stručnjake zaštite na radu)

24. studenog 2012. (za specijaliste medicine rada)

u Hrvatskom zavodu za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu.

Seminar će za liječnike biti bodovan od strane Hrvatske liječničke komore.

Seminar je besplatan i prijave su u tijeku. .

Seminar “Rad na otvorenom u uvjetima niskih temperatura”
Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, ponovno organizira jednodnevni seminar “Rad na otvorenom u uvjetima niskih temperatura“. Seminar je namijenjen svim stručnjacima zaštite na radu ili osobama koje kod poslodavca obavljaju poslove zaštite na radu, a koji se susreću s problemima rada na otvorenom u uvjetima niskih temperatura. Seminar će se održati tijekom studenog ili prosinca. Seminar je besplatan, a obavijest o održavanju seminara bit će pravovremeno objavljena na www.hzzzsr.hr

Podsjećamo Vas…

Kao rezultat Twinning projekta IPA 2007 pod nazivom “Zaštita i sigurnost na radu” u području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu nastale su brojene nove smjernice, odnosno dokumenti koji utvrđuju stručno prihvaćene principe i postupke u pojedinom području ili u vezi s rješavanjem nekog stručnog problema.

Praktična smjernica za procjenu rizika na radu
Praktična smjernica za ocjenu rizika pri ručnom rukovanju teretom
Smjernica o uređivanju radnih mjesta na kojima se dugotrajno sjedii

Rad na otvorenom u uvjetima niskih temperatura

Hrvatsko zakonodavsto u području sigurnosti na radu nije propisalo minimalne zahtjeve u pogledu uvjeta rada za rad na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uvjetima. Jednako tako, nisu propisani ni mikroklimatski uvjeti pri kojima bi poslodavac trebao obustaviti radove jer postoji realna opasnost po život i zdravlje radnika. Iz tog razloga, u Hrvatskom zavodu za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu izrađene su smjernice koje se temelje na preporukama nacionalnih institucija Australije, Kanade i SAD-a. Ove smjernice su neobvezujuće preporuke za ispravno postupanje u svakodnevnoj praksi.

Obzirom na nadolazeći zimski period, preporučamo našu smjernicu:

Rad na otvorenom u uvjetima niskih temperatura

Osobna zaštitna sredstva
Na našoj internetskoj stranici dostupne su detaljne infomacije o osobnim zaštitnim sredstvima (OZS), u pogledu pravne regulative, podjele OZS i pravilnog odabira OZS. Za evidenciju osobnih zaštitnih sredstava dostupan je:

Obrazac evidencije osobnih zaštitnih sredstava i radne opreme