II/2012

Skupovi i izobrazba iz područja zaštite zdravlja i sigurnosti na radu
Pozivamo Vas na 4. međunarodni stručno-znanstveni skup ZAŠTITA NA RADU I ZAŠTITA  ZDRAVLJA koji će se   održati 19.- 22. rujna 2012. u Boriku kod Zadra. Na skupu se očekuje 250 sudionika s oko 120 radova.
Suorganizatori skupa su:
–  Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu,
–  Veleučilište u Karlovcu,
–  Hrvatsko ergonomijsko društvo,
–  Boise State University, Boise, Idaho, USA

VII Znanstveno stručna konferencija s međunarodnim sudjelovanjem

U organizaciji Hrvatskog društva inženjera sigurnosti i Visoke škole za sigurnost iz Zagreba organizirana je i održana VII Znanstveno stručna konferencija s međunarodnim sudjelovanjem s temom: Upravljanje ljudskim resursima i sigurnost. Konferencija je održana 14.-15.06.2012. godine u Svetom Martinu na Muri. U radu Konferencije su sudjelovali i stručnjaci Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu. Ukupno je sudjelovalo 122 autora iz 4 države.
Više o Konferenciji dostupno je na http://www.safety.hr/

 

Stručni seminar: “Dileme i novosti u provedbi zaštite na radu, zaštite od požara i zaštite okoliša”

Udruga za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, zaštitu okoliša i zaštitu od požara Regije Sjeverozapad (USOP) iz Varaždina organizirala je 27.6.2012. stručni seminar pod nazivom “Dileme i novosti u provedbi zaštite na radu, zaštite od požara i zaštite okoliša” u Varaždinu za svoje članove i sve zainteresirane. U sklopu seminara stručnjaci Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu održali su predavanja o problematici rada radnika na otvorenom u uvjetima visokih temperatura kako sa zdravstvenog, tako i sa sigurnosnog aspekta zaštite radnika na radu.

Seminari održani u organizaciji Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu

Seminar “Ruke su Vaš najvažniji alat”

U Hrvatskom zavodu za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu  13. lipnja 2012. održan je jednodnevni seminar „Ruke su Vaš najvažniji alat“. Seminar je bio namijenjen stručnjacima zaštite na radu ili osobama koje kod poslodavca obavljaju poslove zaštite na radu a koji se susreću s problemima zaštite ruku. Zbog velikog interesa stručnjaka zaštite na radu, planira se ponovno održavanje seminara na jesen.

Seminar “Rad na otvorenom u uvjetima visokih temperatura”

U Hrvatskom zavodu za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu  u Zagrebu, Radoslava Cimermana 64a održan je 30.5. 2012.  jednodnevni seminar Rad na otvorenom u uvjetima visokih temperatura“. Seminar je bio namijenjen svim stručnjacima zaštite na radu ili osobama koje kod poslodavca obavljaju poslove zaštite na radu a koji se susreću sa problemima rada na otvorenom u uvjetima visokih temperatura.         Više…

 Smjernice projekta IPA 2007
Kao rezultat Twinning projekta IPA 2007 pod nazivom “Zaštita i sigurnost na radu” u području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu nastale su brojene nove smjernice, odnosno dokumenti koji utvrđuju stručno prihvaćene principe i postupke u pojedinom području ili u vezi s rješavanjem nekog stručnog problema.

Praktična smjernica za procjenu rizika na radu

Praktična smjernica za ocjenu rizika pri ručnom rukovanju teretom

Smjernica o uređivanju radnih mjesta na kojima se dugotrajno sjedi

 

  Svečano zatvaranje IPA projekta
Twinning projekt IPA 2007 pod nazivom “Zaštita na radu i zaštita zdravlja” svečano je otvoren 25. siječnja 2011. godine, a provodio se 18 mjeseci. Svečano zatvaranje projekta IPA održano je 3. srpnja 2012. u Informacijskom centru Europske unije, u Zagrebu. Twinnig partneri su predstavili glavne rezultate projekta i postignuća koja su bila usmjerena na poboljšanje profesionalnih i administrativnih kapaciteta hrvatskih državnih tijela u području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu. Svečanost je završila dodjelom certifikata aktivnim sudionicima Twinning projekta za razdoblje od siječnja 2011. do lipnja 2012. godine.

 

  Podsjećamo Vas…
 

Obzirom na val vrućina u Republici Hrvatskoj podsjećamo Vas na našu smjernicu  s praktičnim preporukama pri radu na otvorenom pri visokim temperaturama

Rad  na otvorenom u uvjetima visokih temperatura
Aktualni podaci o “valu vrućine” kao i savjeti o ponašanju pri velikim vrućinama dostupni su također u Meteo kutku na www.hrt.hr