III/2010

Europsko zakonodavstvo u području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu

Obveza je zemalja članica Europske unije primjena svih EU direktiva i preporuka u području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu. Ta obveza se odnosi i na našu zemlju kao pristupnicu i buduću zemlju članicu. Na našoj internetskoj stranici možete naći i pratiti direktive i preporuke Europske unije u području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu. Direktive su prikazane prema područjima koje pokrivaju, kao što su npr. radno mjesto i radna oprema, izloženost kemikalijama, fizikalnim ili biološkim štetnostima.

Internetska stranica Focal Point EU-OSHA

Hrvatska se pridružila zemljama koje, unutar internetske stranice Europske agencije za sigurnost i zdravlje na radnom mjestu (European Agency for Safety and Health at Work – OSHA), imaju stranicu posvećenu radu Fokalne točke i pitanjima sigurnosti i zdravlja na radnom mjestu.
Na ovoj stranici mogu se pronaći relevantne informacije o raznim aspektima sigurnosti i zdravlja na radnom mjestu. Osim materijala i informacija koji su na ovoj stranici dostupni na hrvatskom jeziku, postoje i dodatni materijali dostupni na engleskom jeziku te drugim službenim jezicima EU. Tijekom vremena sve više materijala i publikacija će biti dostupno i na hrvatskom jeziku.
htpp://osha.europa.eu/fop/croatia/hr

Skupovi u području zaštite zdravlja na radu


3. MEĐUNARODNI STRUČNO ZNANSTVENI SKUP
“Zaštita na radu i zaštita zdravlja”

Međunarodni stručno – znanstveni skup “Zaštita na radu i zaštita zdravlja održan je od 22.do 25. rujna, 2010. godine  u Zadru. Suorganizatori trećeg Skupa bili su: Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu (HZZZSR), Veleučilište u Karlovcu (VUK), Hrvatsko ergonomijsko društvo (HED) i Boise State University – Center for Health Policy – Boise, Idaho, USA.

Skup je bio namijenjen liječnicima, stručnjacima zaštite na radu, predstavnicima sindikata, poslodavcima, uglednim profesorima, nevladinim udrugama i drugima.
Dobrom organizacijom skupa omogućena su predavanja pozvanih predavača, usmena izlaganja, okrugli stolovi i poster prezentacije.

4. MEĐUNARODNI KONGRES “ERGONOMICS 2010”

Međunarodni kongres ERGONOMICS 2010 održan je u organizaciji Hrvatskog ergonomijskog društva, u Stubičkim Toplicama od 30. lipnja do 3. srpnja 2010. Na kongresu je sudjelovalo 80 znanstvenika koji su prezentirali svoje radove u okviru nekoliko sekcija.

Na kongresu su razmijenjena iskustva i nova saznanja iz područja ergonomije, zaštite na radu i zaštite zdravlja. Kongres je polučio veliki uspjeh, održano je 5 plenarnih predavanja, a rasprave su bile usmjerene ka razvoju ergonomije u 21. stoljeću.

Najava skupova u području zaštite zdravlja na radu


9.12.2010.Croner Hawksmere 6th Annual Health and Safety Conference, London, UK
3.-4.2.2011.
2nd Strategy conference: Five Pillars on Safety and Health at Work, Dresden, Germany
31.3.-1.4.2011.
V. savjetovanje “Zaštita na radu u regiji Alpe-Jadran”, Opatija
17.-18.5.2011.
2nd International Symposium on Wood Dust Portland, Oregon, SAD
19.-20.5.2011.
11th Training & Innovation: Strategies for the Interpretation of health and safety into the education system DGUV, Dresden, Njemačka. (internetska stranica skupa u izradi)
20.-22.6.2011.
International Forum on Occupational Health and Safety: Policies, Profiles and Services, Espoo, Finska
18.-20.7.2011.
24th Annual World Safety Organisation International Environmental & Occupational Safety & Health Professional Development Conference, Sam,s Town, Tunica, Mississippi, SAD
9.-12.8.2011.
5th International Conference on Nanotechnology Occupational and Environmental Health. Boston, SAD.
11.-15.9.2011.
19th World Congress on Safety and Health at Work, Istanbul, Turska
28.9.-2.10.2011.
5. hrvatski kongres medicine rada “Zdravlje, rad i zajednica” (internetska stranica u izradi)
18.-21.10.2011.
A+A 2011: Safety, Security and Health at Work. Dusseldorf, Njemačka.
24.-26.1.2012.
European Seminar on Personal Protective Equipment (PPE), Saariselka, Finska

Smjernica za rad na otvorenom u uvjetima niskih temperatura

Obavljanje radnih zadataka na otvorenom, u nepovoljnim klimatskim uvjetima, pri niskoj temperaturi i vjetru može dovesti do povećanog rizika nastanka ozljeda i bolesti. U Hrvatskom zavodu za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu izrađeni su letak i smjernica za rad na otvorenom u uvjetima niskih temperatura. Ova smjernica je neobvezujuća preporuka za ispravno postupanje u svakodnevnoj praksi, a može poslužiti poslodavcu, radniku i stručnjaku kao temelj i uputa za zaštitu zdravlja pri djelovanju niskih temperatura.

ISSA smjernica

Međunarodna udruga za socijalnu sigurnost (International Social Security Association – ISSA) i njezine Međunarodne sekcije za prevenciju rizika (ISSA Sekcija za željezo i metal, ISSA Sekcija za električnu energiju, ISSA Sekcija za strojeve i sigurnosne sustave) organizirale su i provele izradu vodiča za procjenu rizika u malim i srednjim  poduzećima. Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu sudjelovao je u izradi i prevođenju tih vodiča. Ovdje možete pročitati vodič za procjenu rizika u malim i srednjim  poduzećima u slučaju psihičkog opterećenja poslom.

Analiza nekih karakteristika ozljeda na radu u 2009. godini

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu dostavio je do 15. siječnja 2010. godine Hrvatskom zavodu za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu 16118 prijava ozljeda na radu koje su se dogodile u 2009. godini. Ovdje je dostupna analiza tih ozljeda s obzirom na karakteristike ozlijeđenih radnika, mjesto, vrijeme i način nastanka te vrstu i karakteristike ozljeda.

Obavijest MZSS vezana uz zdravstvenu sposobnost za držanje i nošenje oružja

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske je provelo akciju provjere zdravstvenog stanja osoba kojima su izdana odobrenja za držanje i nošenje oružja, a kod kojih su evidentirane promjene zdravstvenog stanja. Pri tome je utvrđeno da pojedini liječnici obiteljske medicine ne obavještavaju nadležnu medicinu rada o promjeni zdravstvenog stanja osoba koje posjeduju odobrenje za držanje i nošenje oružja.

Povodom toga, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi je uputilo dopis o važnosti suradnje liječnika obiteljske medicine i specijalista medicine rada sa svrhom izbjegavanja utvrđenih nepravilnosti i pridržavanja zakonskih obveza. Budući da su propisane moguće novčane kazne i kazne zatvora, mole se liječnici obiteljske medicine i specijalisti medicine rada za nužno pridržavanje zakonskih odredbi. Dopis Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi možete pročitati u cijelosti ovdje.

Stručno mišljenje vezano za preventivne preglede prema Zakonu o kemikalijama


Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu zaprimio je u posljednje vrijeme nekoliko upita od strane specijalista medicine rada vezanih za obavljanje preventivnih pregleda prema Zakonu o kemikalijama (NN br. 150/05 i 53/08). U uputnicama za pregled neki poslodavci kao propis po kojem treba obaviti pregled navode samo članak Zakon o kemikalijama i zahtijevaju svjedodžbu u kojoj je navedeno isto to.

Popis ustanova i ordinacija medicine rada

U Republici Hrvatskoj djelatnost medicine rada se provodi u privatnim ordinacijama, ordinacijama u domovima zdravlja, poliklinikama, trgovačkim društvima i u Hrvatskom zavodu za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu.Ovdje možete pronaći ažurirani popis ustanova i ordinacija koje obavljaju djelatnost medicine rada s odobrenjima odnosno licencama za pojedine vrste zdravstvenih pregleda.

Stručni nadzor ordinacija medicine rada

Prema članku 105. Zakona o zdravstvenoj zaštiti (NN150/08) i članku 31. Zakona o zdravstvenom osiguranju zaštite zdravlja na radu, Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu stručno nadzire sve ordinacije medicine rada koje provode specifičnu zdravstvenu zaštitu radnika na području Republike Hrvatske. Nadzor stručnog aspekta rada u ordinacijama medicine rada provodi se postupkom definiranim u okviru bilateralnog projekta “MATRA“. Tijekom projekta izrađeni su dokumenti i obrasci koji su testirani u praksi i usuglašeni na zaključnom sastanku s predstavnicima Zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Hrvatske liječničke komore te se nakon toga redovito koriste pri nadzoru stručnom rada u ordinacijama medicine rada.