Upozorenje na toplinske valove

Sustav "Praćenja utjecaja toplinskih valova na zdravlje" biti će u funkciji od 15. svibnja do 15. rujna u kojem će Državni hidrometeorološki zavod (u daljnjem tekstu: DHMZ) izvještavati o nastupanju toplinskog vala tj. da je dosegnut prag visokih temperatura u jednoj ili više regija.
 
Obzirom da u rizičnu skupinu spadaju i radnici koji rade na otvorenom, Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu na svojim internetskim stranicama je objavio poveznicu upozorenja DHMZ-a koja možete pogledati ovdje. Napominjemo da se na našoj stranici nalazi i smjernica adobe pdf icon„Rad na otvorenom u uvjetima visokih temperatura“ kao pomoć u organizaciji rada u tim uvjetima.
 
U zadnjem desetljeću uočava se trend porasta temperature u ljetnom razdoblju što utječe na zdravstveno stanje milijuna  ljudi. Svijet već sada osjeća štetne učinke koji će se vjerojatno i povećati zbog toplinskih valova. U Europi je već zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, pa je stoga Ministarstvo zdravlja izradilo word image"Protokol o postupanju i preporuke za zaštitu od vrućine".

          Korisne poveznice

 min zdravlja    hzzo logo final    Min rada       hzmo logo    Cadial     všzs     vuk-bann