Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

AIDSSvjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obilježava se 1. prosinca različitim aktivnostima sa ciljem podizanja svijesti javnosti o HIV/AIDS-a, iskazivanjem solidarnosti prema oboljelima, utjecanja na smanjenje stigme i diskriminacije i skretanje pozornosti na opasnosti koje donosi rizično ponašanje. Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obilježava se od 1988. godine na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije.

Crvena vrpca u obliku petlje (Red Ribbon) simbol je borbe protiv HIV/AIDS-a.

Opširnije...

Program prevencije HIV-a kod radnika migranata i pomoraca

Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu jedan je od nositelja dijela Hrvatskog nacionalnog programa prevencije HIV/AIDS-a 2011. - 2015.  koji se odnosi na populaciju radnika migranata i pomoraca.
Potpisivanjem Deklaracije UN-a o HIV/AIDS-u iz 2001. godine Republika Hrvatska se obvezala da će kontinuirano pratiti podatke vezane uz HIV infekciju i  dostavljati Izvješća o provedbi Ujedinjenim narodima u planiranim rokovima.
U provođenju preventivnog programa za radnike migrante i pomorce, a u svrhu objedinjavaju Izvješća o provedbi potrebna nam je suradnja ordinacija medicine rada, odnosno specijalista medicine rada.

Stoga, molimo specijaliste medicine rada da daju svoj doprinos Programu prevencije HIV-a kod radnika migranata i pomoraca, popunjavanjem priloženog obrasca.

Obrazac možete preuzeti word imageovdje i popunjen poslati elektronskim putem na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Siguran put i mirno more

"10 minuta za HIV" edukativni je igrani film na temu prevencije HIV/AIDS-a. Izrađen u okviru projekta GFTAM i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH: "Unaprijeđenje borbe protiv HIV/AIDS-a u Hrvatskoj". Izrada: 2006, IOM - Međunarodna organizacija za migracije.

Prilog:

adobe pdf iconHIV/AIDS.pdf

Radnici migranti - kako smanjiti zdravstvene rizike?

Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu organizirao je u suradnji s Hrvatskom udrugom za zdravo radno mjesto 

T R I B I N U

Radnici migranti - kako smanjiti zdravstvene rizike?

  • Radnici migranti - kako smanjiti zdravstvene rizike1

koja je održana 25. listopada 2012. u velikoj dvorani kompanije Ericsson Nikola Tesla d.d., Zagreb, a prema predviđenom word imageprogramu. Sudionici su se odazvali skupu u velikom broju zbog interesantih i aktualnih tema, a skup je za liječnike bio bodovan od strane Hrvatske liječničke komore. Svi sudionici su dobili adobe pdf iconsažetke izlaganja u pisanom obliku. Moderator skupa bila je dr. sc. Bojana Knežević, dr. med., spec. med. rada i sporta.

  • Radnici migranti - kako smanjiti zdravstvene rizike

Prilog:

adobe pdf iconRadnici migranti - kako smanjiti zdravstvene rizike

 

          Korisne poveznice

 min zdravlja    hzzo logo final    Min rada       hzmo logo    Cadial     všzs     vuk-bann