Specijalistički staž iz medicine rada i sporta

Popis ovlaštenja za provođenje specijalističkog usavršavanja doktora medicine iz medicine rada i sporta u Hrvatskom zavodu za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu možete pogledati ovdje.

Procjena psihosocijalnih rizika na radu

U skladu s novim Zakonom o zaštiti na radu (NN 71/14118/14, 154/14 ), obveza je poslodavca izraditi procjenu psihosocijalnih rizika, a u svrhu prevencije stresa na radu ili u vezi s radom.
Primjer jednog od mogućih alata s kojim se može okvirno procijeniti prisutnost psihosocijalnih rizika na radnom mjestu možete pogledati ovdje.

Uputa o postupanju vezanom uz mikronukleus test u zdravstvenom nadzoru radnika koji rade s citotoksičnim lijekovima

Zbog učestalih pitanja od strane specijalista medicine rada i stručnjaka zaštite na radu o postupanju u zdravstvenom nadzoru radnika koji rade s citotoksičnim lijekovima (mikronukleus test), detaljniju uputu o istom možete pročitati u nastavku.

Opširnije...

Važna obavijest - zdravstveni pregledi vozača

U Narodnim novinama broj 64/15 od 10.6.2015. godine objavljen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 64/15) i on stupa na snagu prvoga dana od dana objave u Narodnim novinama.
Prilikom zdravstvenog pregleda potrebno je obratiti pozornost na odredbe članka 8. tog Zakona koji navodi: "Vozačka dozvola za upravljanje vozilima AM, A1, A2, A, B, BE, F i G kategorije izdaje se s rokom važenja od 10 godina. Prilikom produljenja vozačke dozvole vozač je dužan podvrgnuti se zdravstvenom pregledu za vozača u slučaju kada je obveza zdravstvenog pregleda utvrđena zdravstvenim uvjerenjem na temelju kojeg je vozačka dozvola izdana."
 

Preporuke za HIV testiranje u ordinacijama medicine rada

Opširnije...

Pregledi radnika koji rade noću

Opširnije...

Stručno mišljenje vezano za preventivne preglede prema Zakonu o kemikalijama

Opširnije...

Zdravstveni pregledi čuvara i zaštitara

Opširnije...

Radna sposobnost oboljelih od hepatitisa

Opširnije...

Kontrola uspješnosti cijepljenja protiv hepatitisa B

Opširnije...

Preporuke za prevenciju profesionalne ekspozicije zdravstvenih djelatnika infekcijama koje se prenose krvlju

Opširnije...

Obavijest Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi vezana uz zdravstvenu sposobnost za držanje ili držanje i nošenje oružja

Opširnije...

          Korisne poveznice

 min zdravlja    hzzo logo final    Min rada       hzmo logo    Cadial     všzs     vuk-bann