Skup "Zaštita na radu i zaštita zdravlja"

 
6. Međunarodni stručno-znanstveni skup "Zaštita na radu i zaštita zdravlja" održan je od 21. rujna do 24. rujna 2016. godine u prostorima Resort Borik - Zadar, Hrvatska.
 
Organizatori skupa su:
- Veleučilište u Karlovcu (VUKA)
- Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu (HZZZSR)
- Zavod za unapređivanje zaštite na radu (ZUZNR)
- Boise State University - Center for Health Policy (Boise, Idaho, SAD)
 
Na ovom Skupu s desetogodišnjom tradicijom održavanja, ovaj put je prisustvovalao 220 sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Velike Britanije i Italije. Skup je bio prilika za tradicionalno okupljanje i razmjenu iskustava stručnjaka (specijalista medicine rada i stručnjaka zaštite na radu), te je prikupljeno 147 radova, a održano 85 usmenih izlaganja i 62 poster prezentacije, koja su obuhvaćena kroz 12 interdisciplinarnih sekcija. Skup se odvijao prema predviđenom programu koji je dostupan ovdje.
 
Nakon svečanog otvaranja skupa ravnateljica Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, prim. dr. sc. Marija Zavalić, spec. med. rada, održala je uvodno izlaganja pod nazivom:
"ZDRAVLJE I SIGURNOST ZA SVE DOBNE SKUPINE RADNIKA - HOLISTIČKI PRISTUP"
 
Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu ovom skupu održao je brojna usmena izlaganja i poster prezentacije.
Prezentacije su dostupne prema redoslijedu održavanja:
Katarina Zahariev Vukšinić, Dijana Krišto, Ana Bogadi Šare: PROFESIONALNE BOLESTI I ZAŠTITA NAJVEĆEG ORGANA U NAŠEM TIJELU
Marija Batak, Ivana Krišto, Ljiljana Ivić: ISTRAŽIVANJE NESEĆA I NEZGODA NA RADU
Ivana Krišto, Marija Batak, Ana Šijaković: VIZIJA NULA NESEĆA U REPUBLICI HRVATSKOJ
Zlatko Šarić, Andreja Cesar Slegovac, Sonja Damjanović Dešić: OPASNOSTI I MJERE ZAŠTITE KOD RADA U PILANI
Sonja Damjanović Dešić, Zlatko Šarić: SIGURAN RAD U KEMIJSKOM LABORATORIJU
Tina Mudrovčić, Sonja Damjanović Dešić: SIGURAN RAD U HLADNJAČAMA
Denis Lisica Mandek, Marina Mihalinac Bolanča, Ana Bogadi Šare: UNAPREĐIVANJE MJERA ZA SMANJENJE RIZIKA NA RADNOM MJESTU S RAČUNALOM
Andreja Cesar Slegovac, Sonja Damjanović Dešić, Zlatko Šarić: OSOBNA ZAŠTITNA OPREMA ZA ZAŠTITU ORGANA ZA DISANJE NA BAZI FILTRACIJE
Natalija Pejnović, Ana Bogadi Šare, Branko Frančević: UPOZORAVAJUĆA ODJEĆA UOČLJIVA S VELIKE UDALJENOSTI
Marina Mihalinac Bolanča, Marija Bubaš, Dijana Krišto: PILOT ISTRAŽIVANJE O STATODINAMIČKIM OPTEREĆENJIMA U PROIZVODNJI ODJEĆE
Ines Kovačević Cvetko, Tanja Lelas, Helena Koren: UČESTALOST PUŠENJA I KONZUMACIJE ALKOHOLA KOD SMJENSKIH RADNIKA
Ivana Marinac, Tamara Stević, Željka Sokolović Pavić: RADNA SPOSOBNOST OSOBA S UMJETNOM PUŽNICOM
Natalija Pejnović, Ana Bogadi Šare, Tomislav Lončar, Mato Frančešević: ZAŠTITNA I RADNA ODJEĆA VATROGASACA
Ana Šijaković, Ivana Krišto: ZELENE TEHNOLOGIJE I RIZICI ZELENIH POSLOVA
 
U organizaciji Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, kao jedinstvene ustanove koja se bavi svim vidovima zaštite zdravlja i sigurnosti radnika, u sklopu 6. Međunarodnog stručno-znanstvenog skupa "Zaštita na radu i zaštita zdravlja"održan je "Okrugli stoli" pod naslovom: "Liječnička svjedodžba/uvjerenje - problemi u praksi".  Zaključke Okruglog stola požete pogledati ovdje.
 
Tijekom 6. Međunarodnog stručno-znanstvenom skupu "Zaštita na radu i zaštita zdravlja". upriličena je  promocija kampanje pod nazivom  No Time to Lose .koja je pokrenuta  od strane britanskog IOSH-a (Institution of Occupational Safety and Health). Cilj kampanje je smanjiti smrtnost čiji su uzrok profesionalne maligne bolesti. Besplatni promotivno-edukativni materijali kampanje bili su dostupni u printanom obliku tijekom ovog događanja.

          Korisne poveznice

 min zdravlja    hzzo logo final    Min rada       hzmo logo    Cadial     všzs     vuk-bann